Wat is de relatie tussen de polyvagaal theorie en functionele freeze?

De Polyvagaal theorie, ontwikkeld door neurowetenschapper Stephen W. Porges, biedt een fascinerend inzicht in de relatie tussen ons autonome zenuwstelsel, sociale interacties en ons vermogen om te reageren op uitdagingen. Deze theorie kan worden toegepast op situaties waarin ondernemers vastlopen, zoals wanneer ze proberen van richting te veranderen naar een nieuwe business en in een functionele freeze modus terechtkomen.

Volgens de Polyvagaal theorie omvat ons autonome zenuwstelsel drie responsmodi: de sociale betrokkenheidsmodus, de fight-or-flight-modus en de freeze-modus.

Sociale betrokkenheidsmodus: Dit is de staat waarin we ons veilig, verbonden en betrokken voelen bij anderen. In ondernemerschap kan deze modus overeenkomen met de staat waarin we gemotiveerd zijn om te leren, risico's te nemen en nieuwe kansen te benutten.

Fight-or-flight-modus: Dit is de reactie op stress of gevaar, waarbij ons lichaam zich voorbereidt op actie - om te vechten of te vluchten. In het ondernemerschap zou dit kunnen overeenkomen met het nemen van snelle beslissingen om te reageren op uitdagingen.

Freeze-modus: Dit is de respons waarin ons lichaam bevriest als reactie op intense stress of bedreiging. In de context van ondernemerschap zou dit vergelijkbaar zijn met het vastlopen en niet in staat zijn om stappen te zetten in de richting van verandering, zoals bij het starten van een nieuwe business.

Wanneer ondernemers van richting willen veranderen naar een nieuwe business en vastlopen in een functionele freeze modus, kan dit worden begrepen via de polyvagaal theorie. Het is mogelijk dat de onzekerheid en het onbekende van het nieuwe ondernemerspad de angstreacties in het lichaam triggeren, wat kan leiden tot de freeze-modus. Dit kan zich manifesteren als besluiteloosheid, vermijding van actie en het gevoel vast te zitten.

Reactie plaatsen