Weerstand om opnieuw een beginner te zijn na veranderen van business
03 maart 2023 

Weerstand om opnieuw een beginner te zijn na veranderen van business

Situatie: Je hebt een lopende onderneming maar wat je doet is niet bepaalt je roeping en dus overweeg je te switchen naar iets anders. Een van de weerstanden die je opmerkt is de weerstand om weer een beginner te zijn terwijl je nu net zo lekker gebouwd hebt.

In dit artikel gaan we deze weerstand onderzoeken en kijken of we hem kunnen opbreken in kleinere stukjes waardoor het makkelijker is er delen van ‘weg te werken’ en met andere delen bewust te dealen, zodat jij in ieder geval niet stagneert door deze weerstand.

1. Wat is het waar je wel en waarin je geen beginner zult zijn?

Wat mogelijk wel:
Nieuw vakgebied
 Leveren van een nieuwe dienst
 Werken met een ander type klant
 Werken voor een ander type investering

 Wat niet:
 Sales
 Marketing
 Administratie
 Communicatie

Heel veel processen blijven behouden. Voor andere onderdelen heb je tot nieuwe processen te komen. Dat kan spannend zijn, want die nieuwe processen, vooral op het vlak dus van het bedienen van een (nieuw type) klant, moeten nog ontwikkeld worden en die processen hebben zich nog niet in de praktijk bewezen. Ze moeten nog getest worden. 

Hoe vervelend is dat werkelijk? Het is misschien spannend, maar het is niet de eerste keer dat je hier doorheen moet en nu kun je er doorheen met de mindset en ervaring die je inmiddels hebt opgedaan.  

2. Helemaal opnieuw beginnen met bouwen op social media en een mailinglijst

Als je een nieuwe koers gaat varen met je onderneming om je roeping te kunnen leven, dan kan het zijn dat wat je hebt opgebouwd niet meer bruikbaar is. Als jij jaren je acties hebt gedaan om een mailinglijst op te bouwen en een following op social media, dan voelt het als heel veel verspilde tijd en moeite. Dat kan een bron van weerstand vormen.

Weet dat alle volgers die je hebt nu gelden als je laaghangend fruit voor je nieuwe business. Ik bedoel daarmee dat ieder individu in ieder geval te benaderen is om te vragen of ze iemand kennen die jij met je nieuwe business wil bedienen. Je hebt een groter bereik als beginpunt dan toen je begon met je vorige business.

3. Invulling geven aan marketing en sales terwijl je onzeker bent

Het kan zijn dat je het heel spannend vind om een switch te maken en dat je enorm veel waarde hecht aan competent zijn en het leveren van resultaat. Competentie EN daarmee zelfvertrouwen in je eigen kunnen hebben, komt voort uit ervaring. Die heb je nu net niet in je nieuwe business.
 Je bent gewend om met vertrouwen salesgesprekken te voeren en nu zit je in een keer met: ‘Als iemand hier maar op zit te wachten…’. Of je weet nog niet heel goed wat je nou aan te bieden hebt en daardoor voel je je ook geremd in het zichtbaar maken, want je hebt je kaders nog niet helder.

Het komt wat lichtheid zodra je in kunt intappen op de overtuiging dat je nieuwe doelgroep beter af is met jou dan zonder jou.   

4. Weer de hele weg richting opschalen bewandelen

Grote kans dat je jouw huidige onderneming al hebt opgeschaald of dat je zo ervaren bent dat het een logische volgende stap zou zijn als je er wel mee door had gewild. Nu je opnieuw wil beginnen met iets anders is richting opschalen gaan opeens weer heel ver weg. Voor opschalen zul je tenslotte minimaal je processen helder moeten hebben en grote kans dat je deze dus nog moet gaan ontwikkelen, door ontwikkelen en finetunen tot je echt iets van hoge kwaliteit hebt.

Dit is een goede fase om te oefenen met ‘eindeloos geduld’. Je verandert van richting om je roeping te volgen en deze beginfase is het begin richting meer grootsheid en succes dan mogelijk was met je huidige business.

5. Weer helemaal momentum opbouwen terwijl je juist meer ‘niets’ wil doen

Wanneer je een bestaande business los wil laten om meer je roeping te volgen dan is de kans groot dat daar een spiritueel ontwakings- en bewustwordingsproces aan vooraf ging. Dan is ook de kans groot dat het leven vanuit afstemming en verbinding iets is waar je veel meer van wil in je leven. Je wil meer rust en ruimte voor connectie. Voor creatieve flow. Je wil vanuit ontspanning iets neerzetten.

 Wanneer je aan het begin staat van een nieuwe business dan is er in eerste instantie meer werk aan de winkel vergeleken met het door laten lopen van je huidige businessprocessen. Daarbij vraagt de combinatie van je huidige business naast iets nieuws bouwen nog extra energie van je, waardoor er meer te doen is dan je eigenlijk zou willen.

Juist als je heel lang bent opgegaan in het bewustwordingsproces op een manier waarbij je volop bezig was met jezelf en de stilte opzocht, is er in deze fase ruimte voor een nieuwe dimensie. Er liggen enorme uplevels in het praktiseren van je huidige bewustwording en groei in het uitvoeren van het dagelijks werken in en aan je business.


Over de schrijver
Super grote dromen en ambities. Schijnbaar alles in huis om ze waar te maken. Maar toch 'op een of andere manier' vastlopen, stagneren, lamslaan etc. Dit tot in de kern opgelost krijgen is mijn levenspad voor mijzelf en het is waar ik anderen bij help. Mijn insteek is hierin mega praktisch en actiegericht. Juist omdat meer leren en nog dieper innerlijk graven 'het probleem' in stand houdt.
Reactie plaatsen