Suus Venings
12/18/2023
7 min
0

In flowstaat aan het werk binnen 5 minuten

12/18/2023
7 min
0

De wekker ging nog geen vijf minuten geleden en nu zit ik met half dichtgeplakte oogjes en een winterjas aan deze blog te schrijven. Ik ben sinds eergister weer in winter-Nederland. De verwarming heeft nog niet kunnen opwarmen. Ik sliep echt nog toen de wekker ging. Normaalgesproken zou ik in deze situatie gaan snoozen. Nu dacht ik aan het alternatief wat ik laatst in een YouTube-filmpje: binnen vijf minuten na het wakker worden aan het werk gaan, creëren, om zo vrijwel direct in de flowstaat te komen.'

Toen ik het filmpje zag, zat er eigenlijk een voornaamste aspect in waardoor ik het een kans wilde geven. Ze hadden het namelijk over wat veel andere mensen doen die veel ment zelfontwikkeling bezig zijn. Die bouwen een ochtendritueel op van meerdere uren omdat ze een hele verzameling van de tips die ze gedurende hun zoektocht naar geluk en succes hebben opgepikt. Ik voelde me betrapt. Ik weet de opsomming uit het filmpje niet meer, maar wel dat mijn ochtendritueel er behoorlijk op leek. Ook weet ik zelfs nog dat ik enkele jaren geleden met een stiekeme trots schreef over mijn twee-uur-durende ochtend ritueel waarin ik 'precies de juiste dingen deed'. Even om een idee te geven van over wat voor dingen we het dan hebben:

- Dromen opschrijven
- De bezinningsvraag beantwoorden die ik opschreef voor het slapengaan of vraagstuk voor mijn klant oplossen
- Intentie voor de dag
- Shaken
 -(Hart)meditatie
- Water drinken / lauw citroenwater
- Op blote voeten in de tuin oftewel aarden
- Daglicht vangen
- Een aantal Wim-Hof ademhalingen
- Tappen op bepaalde punten
- Visualiseren en invoelen op de belichaming van waar ik heen wilde
- En uiteraard had ik mijn planning al gemaakt de dag van te voren
- Afhankelijk van of ik aan intermittent fasting deed, at ik wel of niet een 'uitgekiend ontbijt' gevolgd door enkele supplementen 

Het hele punt wat ik uit die YouTube video haalde was: 'Waarom doe je al die dingen?' Als je erop uit bent iets te bereiken, dus als je al die dingen doet in dienst van je succes, waarom ga je dan niet direct in de ochtend rechtstreeks werken aan dat wat het verschil maakt voor je business? Je energie in de ochtend is je meest productieve energie. De golven in je hersenen zijn dan nog het meest dichtbij bij de frequentie waarin je slaapt en die golven worden weer het meest geassocieerd met wat je nodig hebt om in een flowstaat te komen. De flowstaat is dan ook weer onder productiviteitsjunkies 'de heilige staat', dus why waste your flowstate met een 'miracle morning routine'? 

De verteller in de video zegt overigens niet dat je al die elementen van het ochtendritueel ook verder achterwege zou moeten laten. Ze hebben hun functie, maar ze zouden ook mogen NADAT je eerst lekker productief gewerkt hebt in de flowstaat.

Hoe doe je het praktisch? Direct uit bed komen en aan het werk?
Dit was een van de vragen waar ik mee zat na het zien van de video. Al is het voor mij bij voorbaat niet al te ingewikkeld aangezien ik alleen woon. Het enige wat ik nodig heb, is 'zicht'. Dan is het het snelst om mijn bril op te zetten in plaats van mijn lenzen in te doen. Een toiletbezoek kan ik niet overslaan na het wakker worden, dus dat gaat ook voor. Een winterjas vervangt een opgewarmd huis. Dat is hoe ik nu zittend achter mijn computer binnen enkele minuten na het wakker worden aan het werk ben gegaan. Echter is het wel handig (en aanbevolen) dat je de dag van te voren een concreet plan hebt gemaakt, en precies weet waaraan je gaat beginnen. Vandaag had ik wel een concreet plan, maar er zat niet iets tussen waarbij ik echt veel had aan creatie-energie, want op het programma staan meer technische en administratieve dingen en mijn eigen indruk is dat de flowstaat daar niet noodzakelijk voor is. Daarom ben ik nu maar begonnen met een blog.
Een vorige keer heb ik het geprobeerd met mijn laptop en bril kant en klaar naast mijn bed. 

Wat vind ik er nou echt van?
Heel eerlijk. Ik kom eigenlijk gedurende de hele dag door binnen een minuut of vijf wel in de flowstaat. Als ik eenmaal begonnen ben met werk dan zit ik erin. Ik ben wel goed in het uitstellen van dat moment waarin ik daadwerkelijk aan de slag ga, maar daar heb ik ook wel weer mijn toolbox voor. Ik kan ook overal in de flowstaat zijn. Ook in de trein, in een café of een kantoor.
Wat ik nu ervaar, in de eerste 25 minuten na het opstaan waarin ik zit te typen, is dat mijn lichaam het zwaar heeft. Mijn bovenbenen tintelen. Mijn onderrug steekt. Ik voel spierpijn/vastzitten van mijn schouders. Mijn lijf voelt zich moe. Mijn ogen/mijn hoofd is nog niet niet 'aan'/ wakker. Ik verlang naar bewegen, daglicht en koffie. 

Ben ik nu echt productief geweest?
Niet productiever dan wanneer ik op de meeste andere momenten even zou gaan zitten voor een blog. Daarnaast merk ik ook dat deze blog eindigt met een aantal losse eindjes. Ik heb het filmpje er niet bijgezocht nog. Ik ga tenslotte niet 'in mijn flowstaat' op YouTube een filmpje terugzoeken.
Verder is het natuurlijk onzin dat ik nu maar wat ben gaan creëren terwijl er andere echte prioriteiten op mijn lijstje stonden. Het is volgens mij niet noodzakelijk aanbevolen hoor dat je creatiewerk doet in de ochtend.  

Wat wel werkte
Het schiet me trouwens wel te binnen dat ik dit direct aan de slag gaan ook een keer gedaan heb, waarbij ik direct begon met het opvolgen van 'vergeten'/uitgestelde berichten en mails. Dat zijn van die dingen waar ik zodra ik de 'redelijke termijn' om te reageren overschreden heb, enorm tegenop kan zien waardoor ik het nog langer uitstel. Ik merkte dat ik in mijn half slaperige staat iets minder bezig was met: 'Wat ga ik nou op welke manier zeggen?', en dat ik daarnaast eerder op 'verzenden', drukte omdat ik 'mijn beste ochtendenergie' niet aan overdenken wilde besteden. Ik merkte dat ik evengoed van deze activiteit heel snel in mijn hoofd raakte en dat ik mij 'op voelde' en weinig voldaan. Wel had ik binnen korte tijd meerdere berichten af kunnen vinken die al een tijdlijn onderhuids energie aan het vreten waren, dus dat was op zich wel een prettig gegeven. 

Maar nu nog even een echte (tussentijdse) conclusie: werkt dit?
Natuurlijk heb ik dit nog niet een hele lange tijd consequent gedaan, maar mijn indruk tot nu toe is dat het voor mij niet echt werkt. Voor mij was dit filmpje zeker een goede bevestiging dat het ochtendritueel van twee uur lang te overdreven was. Daar ben ik dan ook al tijden vanaf. Als ik echter kijk met 'hoe klaar' ik mij voor de dag voel na mijn gewone ochtendritueel en hoe ik mij voel na eerst een uur werken in flowstaat, dan voel ik mij beter na mijn gewone ochtendritueel.
Nu na het schrijven van dit bericht ben ik moe. Ik voel mij vies met ongepoetste tanden. Ik heb daglicht nodig om wakker te worden voor mijn gevoel, alleen ben ik nog niet aangekleed om naar buiten te gaan. Mijn lichaam heeft beweging (rekken en strekken nodig). Heel eerlijk heb ik toch een beetje het idee dat ik een uur achterloop op schema, ook gezien ik niet iets extra's gedaan heb, dan dat ik de dag goed ben begonnen. 

De enige winst
De enige winst in dit 'meteen starten' lijkt voor mij te zitten in dat ik dan in ieder geval meteen gestart ben en iets gedaan heb. Zoals ik ergens eerder al noemde, kom ik sowieso wel een een staat van flow als ik eenmaal begin, maar stel ik het soms uit te beginnen.

 Mijn alternatief
Voor mij zou een prima alternatief zijn om direct zodra mijn wekker gaat, op te staan en mijn gewone ochtendritueel in te luiden. Binnen een uur ben ik dan volledig aangekleed tot en met make-up en haar gedaan, ik ben buiten geweest, heb gegeten en ben klaar voor de werkdag. Het fijne is dan dat ik na mijn eerste productieve uur een pauze kan houden van 20 minuten om dan daarna weer mijn volgende productieve uur te maken en zo door. Terwijl ik nu, na een productief uur, alsnog een mijn normale menselijke ochtendritueel van een uur te doen heb, waardoor ik eigenlijk alleen maar het gevoel heb dat ik het begin van de dag heb uitgesteld met dit.

Grote valkuil van dit
Eenmaal in flowstate kan het best lastig zijn het werk weer los te laten. Wat ik niet wil is dat ik uiteindelijk in de middag nog steeds met de gordijnen dicht in mijn pyjame met winterjas aan achter de laptop zit. En al helemaal niet dat ik mijn echte (saaie) administratieve en technische taakjes dan ook nog eens heb uitgesteld omdat ik al die tijd in de flowstaat 'mijn beste werk' zat te creeren. 

-- notes voor zelf; maar kijk gerust mee wat ik doe voordat ik deze taak en het eerste uur afrond --
Duur van dit artikel in een ruk schrijven: 55 minuten

Ik publiceer hem nu al wel omdat het typisch 'mij' is om dan wel iets te creëren en het vervolgens niet volledig af te ronden. 


Nog te doen:
O Video erbij zoeken
O Filmpje in artikel verwerken
O Juiste benaming erbij zetten van breingolf
O Nalezen spelling/leesbaarheid
O Extra tussenkopjes erbij
O SEO instellen
O Afbeelding erbij

Perfectionisme / afrond uitstelgedrag hack
PS Ik merk dat nu ik besloten heb hem ietwat ongafgerond te willen publiceren dat mijn hele systeem ernaar neigt om toch nog heel snel die afrondingsdingetjes te doen en dan (desnoods) op een imperfecte manier. Dan maar snel een afbeelding erbij die nog in het systeem staat. Dan maar snel de eerste zinnige regel die ik zie instellen als SEO in plaats van te overdenken.

Dus misschien heb ik dan hier nog live een hack gevonden voor mijn áfrondingsuitstelgedrag'. Iets wat ik overigens ook al bij voorbaat aan het aanpakken was door de blog meteen te typen in mijn website in plaats van een Word, want daarmee vergroot de ik de afrondingsdrempel. Uiteraard voor het publiceren wel nog snel even opslaan, omdat ik nu wel meer risicio loop dat mijn stukje anders door een connectiefout in een keer weg is. 

Ohja, call-to-action
Heb jij nog een mooie bevinding door eigen ervaring over hoe jij de dag werkelijk zo productief mogelijk begint, waarbij het dus echt leidt tot productiviteit en niet alleen een goed gevoel vanwege 'de aanbevolen/juiste dingen' doen die volgens anderen am-a-zing werken voor je productiviteit? 

Reacties