Zorgen maken is zinloos (en wat WEL zin heeft)

Zorgen maken is zinloos (en wat WEL zin heeft)

Soms vergeet ik weleens even dat de wereld mijn speelveld is. Dan maak ik mij zorgen om dingen en dan neem ik dingen die ik op dat moment toch niet kan veranderen te serieus. Het zijn van die momenten waarop ik eigenlijk zou kunnen genieten. Zou kunnen werken aan wat mij op dat moment het meeste plezier geeft. Waarin ik zou kunnen ontspannen. Waarin ik goed voor mijzelf zou kunnen zorgen. Waarin ik plezier kan maken. Maar wat ik doe, is denken.

Denken aan: ‘Ohjee, komt het allemaal wel goed? Hoe gaat het goed komen? Waar ben ik mee bezig?’ En tegelijkertijd denk ik: ‘Laat het los. Is het NU relevant? Zit ik NU in de problemen? Of zijn het zorgen voor later, als ze al blijven bestaan? En ben ik NU dus eigenlijk helemaal VRIJ?’ Meestal is dat laatste aan de hand. Ik ben gewoon vrij.

Toch schiet ik weleens in mijn hoofd op momenten waarop ik juist van het leven kan genieten. Hou ik mij bezig met dingen die mijn NU-moment niet leuker, beter of mooier maken. Zo zinloos want daarmee blokkeer ik de mogelijkheid om te genieten en de mogelijkheid om ingevingen te ontvangen.

Vanochtend drong dit maar weer al te goed tot mij door. Ik liep in het park. Ik zat nog wat te malen over die video’s die ik gisteren had opgenomen en dat ik ze eigenlijk het liefst wilde wissen. Maar toen zag ik opeens hoe mooi de natuur was.

De grote bomen, een nog wat mistig ochtendlicht boven een veld met paarse bloemen waarboven allemaal vlindertjes dartelden. Geen mensen om mij heen. Stilte. Dit is wat NU werkelijk is. Dit is waar ik met mijn aandacht wil zijn. Dit is het moment waarvan ik wil genieten.

Door op te gaan in het moment raakte ik ontspannen en juist dan komt er weer inspiratie en zin in creatie. Want ik nu ik thuis ben, komt dit verhaal eruit. Moeiteloos. Zonder erover na te denken. De woorden komen vanzelf.

Het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. In het NU is er vaak zo weinig aan de hand. Hoe vaak komen die momenten nou voor dat je veiligheid en je vrijheid daadwerkelijk in het MOMENT ernstig bedreigd worden?

Daarnaast: hoe belangrijk zijn de zorgen die je hebt? Gaat het om dingen die levens veranderend kunnen zijn? Of zijn het dingen die sowieso over een paar dagen, maanden of jaren hun relevantie totaal verliezen?

Het leven is niet bedoeld om ons zorgen te maken. Om te stressen en ons gek te laten maken. Groei is het ultieme doel en groeien doen we sowieso wel. We kunnen gewoon plezier maken op de momenten dat we niet ACTIEF bezig kunnen zijn met het daadwerkelijk aanpakken van onze problemen.

Een uitdaging? Soms wel. Hier wat tips om bij zorgen met je gedachten terug te keren naar het moment:

  1. Haal een aantal keer diep adem
  2. Richt je aandacht op je lichaam. Hoe voelt je lijf? Hoe voelen mijn schouders? Zijn ze gespannen of ontspannen? Hoe voelt mijn hoofd? Welke opmerkelijke dingen ervaar ik op dit moment in mijn lichaam?
  3. Richt je aandacht op je ademhaling. Zit deze hoog of laag?
  4. Richt je aandacht op je omgeving. Wat voor geluiden hoor je op dit moment?
  5. Richt je aandacht op je gevoel. Hoe zit ik eigenlijk op mijn stoel? Hoe voelt de stoel tegen mijn lichaam? Hoe bewegen mijn voeten over het pad? Hoe zitten mijn tenen in mijn schoenen?
  6. Richt je aandacht op wat je om je heen ziet. Zie ik mensen? Zie ik spullen? Zie ik groen? Is het licht? Is het donker?
  7. Richt je aandacht op wat je hoort. Welke geluiden zijn dichtbij? Welke geluiden hoor ik in de verte?

Door je hiermee bezig te houden, keert je aandacht terug in het nu. Je komt even los van je gedachten en van je zorgen. Het is zinvol om te doen omdat er juist in deze ‘aanwezige’ toestand veel meer ruimte in je hoofd krijgt voor ingevingen, creatieve gedachten en inzichten.

Het lijkt een beetje op mediteren terwijl je actief bent in plaats van rustig stil zit. Onder de noemer ‘mindfulness’ kun je hier van alles over vinden. Maar in een notendop komt mindfulness erop neer dat je met je aandacht in het NU bent.

Hoe verhouden ‘genieten’ en ‘je druk maken’ zich in jou leven? Is er iets waardoor het niet lukt om regelmatig te genieten? Dit is wat ik zoal kan betekenen:

Een brief aan jouw ziel: Schrijf mij waar je mee worstelt. Wat je graag opgelost zou zien? Ik stem mij volledig af op de energie van jouw mail en schrijf je precies de woorden terug die je nodig hebt om een doorbraak te maken in jouw groeiproces.

Lucht-je-hart-sessie: ga met mij in gesprek tijdens een losse sessie over wat je nu bezig houdt. We onderzoeken je situatie op verschillende niveaus en aan het eind ben je een stuk wijzer. Daarnaast stuur ik je nog een actieplan waar je na het gesprek nog mee aan de slag kan.

Bevrijd jezelf! In tien weken naar een leven in vrijheid. Ik begeleid je intensief en leer je alles wat ik weet. Een pittig programma voor mensen die nu ECHT willen beginnen met leven. Mail me even als dit je aanspreekt, want het programma is nog in ontwikkeling. Laat me even weten of je hier meer informatie over wil. Je kan mailen naar: s.venings@gmail.com

Misschien ook interessant voor je
Het maakt niet uit waar je staat. Het is altijd mogelijk je ochtendritueel (nog) meer
Naast alle dingen die ik wel doe, zijn er ook een aantal dingen die ik
Uit ervaring weet ik dat veel ochtenden erom draaien om jezelf toonbaar te maken voor
Het leven gaat om steeds dichterbij jezelf te komen. Je kan dit ook je hogere
Toen ik ervoor koos om in vrijheid te leven, in de betekenis dat ik mij
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *