Wat zeven dagen vloggen mij opleverde

Wat zeven dagen vloggen mij opleverde

Afgelopen maandag begon ik een vlog-experiment. Ik was bang om mijzelf te laten zien aan de wereld maar ik voelde wel het verlangen. Het voelde of alleen bloggen niet meer genoeg was. Ik wilde nog meer mijzelf laten zien, maar ik vond het ook eng.

Ik had al een tijdje terug naar aanleiding van een coachopdracht een vlog opgenomen en gedeeld en ik ben er echt twee dagen misselijk van geweest dat die filmpjes van mij online stonden. Vreselijk vond ik het. Dat de wereld mij zo zou zien.

Ik vond het zo erg dat ik de desbetreffende vlogs wiste. Hoppa, van het internet af. Ik voelde weer rust. Aan de andere kant vond ik het ook jammer. Want stiekem wilde ik toch echt wel vloggen en ergens wist ik ook wel dat ik beter op beeld kon zijn dan in de desbetreffende vlogs was overgekomen. Dus wat doe je dan?

Juist, gewoon nog een keer proberen! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het werden zeven dagen waarin ik elke dag een vlog opnam. Zonder plan. Zonder voorbereiding. Zonder professionele apparatuur. Zonder mij eerst verdiept te hebben in hoe ik dit het beste kan doen. Gewoon doen. En al doende leren.

Ik ben superblij dat ik dit zeven dagen gedaan heb, want het heeft mij eigenlijk nog veel meer gebracht dan ik had kunnen denken.

1. Van reuze spannend naar comfortabel

Ik vond het echt reuze spannend om een vlog op te nemen. Ik besloot mijn eerste vlog in een park op te nemen in een hoekje waar nauwelijks mensen kwamen en waar niemand mij kon horen. Op dag 4 hoor je mij al zeggen dat ik vloggen niet meer eng vind. Dag 6 praat ik ruim zes minuten over iets wat er wezenlijk toe doet. Ik ben niet meer zozeer bezig met het onderwerp: ‘Ooooh wat spannend een vlog.’ Maar al veel meer met: ‘Mensen, ik WIL echt even iets delen.’ Op dag 7 sta ik in het park. Niet in het hoekje achter de heuvel maar OP de heuvel en het kan mij niet meer schelen dat iedereen kan zien dat ik voor een fototoestel aan het praten ben.

Hoeveel groei is dat?! Door zeven dagen een filmpje op te nemen..

2. Toename van mijn zichtbaarheid op drie niveaus

Een ander resultaat van het vloggen is dat mijn zichtbaarheid op drie niveaus is toegenomen. Als je het bekijkt qua cijfers (hoeveel mensen hebben mij gezien), als je kijkt naar hoeveel de wereld van mij kon zien toen ik alleen teksten en foto’s deelde dan ben ik als persoon meer zichtbaar geworden en tot slot heb ik met deze actie heel goed kunnen illustreren waar ik als mens voor sta. Er is een verschil tussen schrijven: ‘Ik hou van persoonlijke experimenten’ en daadwerkelijk laten zien hoe ik zoiets aanpak.

In cijfers

De tussenstand op dag 7:

Vlog 1: 55 weergaven
Vlog 2 deel I: 47 weergaven
Vlog 2 deel II: 13 weergaven
Vlog 3: 21 weergaven
Vlog 4: 66 weergaven
Vlog 5: 28 weergaven
Vlog 6: 5 weergaven
Vlog 7: nog niet gepost

De aantallen lijken misschien laag als je het bekijkt in vergelijking met andere vloggers. Maar als ik gewoon eens besef dat tientallen mensen mij GEZIEN hebben terwijl ze mij anders NIET GEZIEN hadden, dan kan ik toch heel tevreden zijn al.

Dit waren overigens nog alleen de aantallen als ik op mijn YouTube kanaal kijk.

Als ik op mijn Facebook-pagina kijk dan heeft:
Vlog 1: 117 bereikte personen
Vlog 2 deel I: 485 bereikte personen
Vlog 2 deel II: 67 bereikte personen
Vlog 3: 155 bereikte personen
Vlog 4: 634 bereikte personen (+ door 3 mensen exclusief mijzelf gedeeld)
Vlog 5: 52 bereikte personen
Vlog 6: 57 bereikte personen
Vlog 7: nog niet gedeeld.

Dan is er nog mijn persoonlijke pagina waar mijn vlogs ook bekeken zijn en waar ik ook meer reacties heb gehad.

Ohja, en ik had ook nog het lef gehad om mijn eerste vlog te delen op een Facebookpagina met 9000 volgers. Niet dat dit een groot effect heeft gehad, maar wel voor mijzelf. Dat ik het LEF had om zoiets te doen. Het was  voor mij als  een keiharde ‘JA!’ zeggen tegen zichtbaarheid!

De zichtbaarheid van mij als persoon is toegenomen

Eerst was ik alleen zichtbaar via mijn blogs en foto’s. Maar ik wil ook dat mensen mij als potentiële coach kunnen inschatten. Het is dan eigenlijk heel beperkt als mensen mij alleen maar kunnen leren kennen door teksten en afbeeldingen.

Vooral omdat ik mijn mondelinge uitdrukkingsvaardigheden altijd gecompenseerd heb met heldere woorden op papier, maakte ik mij daar ook weleens zorgen over. Wat als ik tegen val als mensen mij dan in het echt horen? Wat als ze mijn super overtuigende teksten hebben gelezen en dan ontdekken hoe ik mondeling communiceer? Val ik dan tegen? Nou dit hele issue is nu ook uit de weg geruimd. Mensen kunnen mij zien en ze weten nu NOG beter met wie zij in zee gaan.

Ik heb zichtbaar kunnen maken waar ik voor sta

Ik ben echt van de persoonlijke experimenten. Uitdagingen voor mijzelf bedenken en vervolgens aangaan om groei te bereiken. Dit vlog-experiment was hier een goed voorbeeld van. Ik vond het reuze spannend maar ik deed het toch. Ik hield vol. Ik groeide. Ik leerde. Bij deze deel ik dan weer mijn inzichten. En dat is eigenlijk precies waar Suus en het ‘merk Suus’ overgaat.

Ik schrijf daar ook over op mijn nieuwe ‘Suus onderzoekt’ pagina op mijn website waarin ik dieper in ga op mijn persoonlijke experimenten. Nu heb ik in een week kunnen illustreren hoe zo’n experiment kan gaan. Voor mij is dit een hele wenselijke manier om inhoudelijk invulling te geven aan mijn zichtbaarheid. Want dit is hoe ik ook graag wil dat mensen mij leren kennen. Want het laat zo goed zien waar Suus-zijn over gaat en het is fijn als ik dit dan over weet te brengen!

3. Mijn potentieel om een impact te maken is vergroot

Ik leer zoveel door dwars door mijn blokkades rondom zichtbaarheid heen te breken, dat ik andere mensen weer heel wat lessen en inzichten heb mee te geven. Ik weet nu HOE het is om vloggen doodeng te vinden en ik weet nu HOE het is om daar doorheen te breken en vloggen niet meer doodeng te vinden. Aan iedereen die tegen het vloggen zit aan te hikken, het wel wil maar toch ook bang is, kan ik nu een boodschap meegeven die mogelijk inspireert. Wellicht kan dit verhaal een inspiratie zijn voor mensen die wel willen maar nog niet doen. Wie weet welke geweldige mensen hierdoor in hun licht gaan staan en wat daar weer het effect van is?!

Nog een keer mijn vlogs van de afgelopen week op een rijtje

Bij iedere vlog heb ik ook stukjes tekst geschreven en gedeeld via Facebook of ik heb het bij de beschrijving op YouTube gezet. Ik zet hier ook bijbehorende stukjes tekst onder iedere vlog.

Dag 1 (8 augustus 2016) ‘Suus Venings over haar missie’

Start van een nieuw vlog experiment. Kan ik dit? Wil ik dit? Vind ik dit leuk? Hoe kan ik mij hierin ontwikkelen? Even een tijdje doen en dan zie ik wel of het iets voor mij is.

In ieder geval ben ik wel 100% zeker een schrijver 🙂

Vind je het leuk om mijn proces te volgen? Like dan als (een van de eersten) mijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/suus785

Dag 2 ‘Op een dag wil ik geïnterviewd worden door iemand als Oprah Winfrey’

Ik wil mijn zichtbaarheid vergroten. Want als je mensen iets te bieden hebt, dan is het wel handig als mensen ook weten dat je bestaat 😀 Dus hoe kan ik ervoor zorgen dat de juiste mensen weten dat ik besta? Door via verschillende kanalen van mij te laten horen. En al mijn blokkades en angsten te doorbreken en te helen rondom het thema zichbaar zijn. Want zichtbaar DURVEN te zijn is best een dingetje. Dan kunnen mensen zich namelijk NOG BETER een beeld van je vormen en een oordeel hebben. Aaaah 🙂 Nee, ik vind het gelukkig steeds minder eng en spannend om van mij te laten horen en ik daag mijzelf zelfs extra uit door iets te doen wat op dit moment nog totaal buiten mijn comfort zone valt.

Als je mijn project support dan zou ik het heeel leuk vinden als je in de comments hieronder een onderwerp of vraag inbrengt waar ik het in mijn volgende vlog over kan hebben. Alvast bedankt voor de inspiratie!

Ohja, ik heb ook een Facebookpagina aangemaakt! Ik heb al 1 like 😀 Like mij ook maar als je nieuwsgierig bent naar hoe ik mij verder ontwikkel en wat ik allemaal te delen heb met de wereld.

Mijn pagina: https://www.facebook.com/suus785/ 

This story has just begun!

Ik ben vooral heel creatief met heel veel ideeën. Alleen bleven de acties heel vaak uit. Ik creëerde wel, maar zodra het op delen met anderen aankwam dan stelde ik dat nog liever even uit. Nu niet meer. Dus wereld, hier is inmiddels mijn derde vlog 😀

Dag 3 ‘Beter stop je met zoeken naar de ideale invulling van je onderneming’

Ik heb achterhaald welke vragen je zou kunnen stellen om te ontdekken hoe je kan leven volgens ‘jouw bedoeling’. Maar daar ga ik in deze vlog nog niet op in 🙂

Ik presenteer eerst even ‘het grotere concept’. De uitgangspunten vooraf, voordat je daadwerkelijk in kaart brengt hoe jij of iemand anders tot zijn of haar ‘droomleven’ kan komen. De standpunten die ik in deze vlog deel zijn:

1. Ga niet zoeken naar je ideale baan of de ideale invulling van je onderneming door te puzzelen hoe je stukjes van jezelf zou kunnen inpassen in een baan of onderneming.

2. Ontdek wat eigenlijk altijd al jouw persoonlijke ‘Happy Lifestyle’ is. De manier van leven waar jij het allerblijdst van wordt.

3. Leef je leven volgens jouw Happy Lifestyle.

4. Draag je eigen ‘Happy Lifestyle’ uit en trek mensen aan die verlangen naar een lifestyle zoals jij die hebt.

5. Wees van betekenis voor de mensen die een vergelijkbare Happy Lifestyle verlangen maar nog niet zijn waar jij al staat.

Dag 4 ‘Ik wil een avontuur beleven’

Suus Venings wil avontuur beleven

Na deze vlog wijzigde overigens mijn definitie van een avontuur.

Definitie avontuur Suus Venings

Dag 5 ‘Het avontuur is gelukt’

Yeah, ik heb een avontuur beleefd! Echt geheel onverwachts. Ik dacht mijzelf uit te dagen door alleen naar een Cubaans feestje te gaan. Er was alleen geen feestje, maar er waren wel mensen van de locatie waar het feestje zou zijn. Ik vroeg: “Wat zijn jullie aan het doen?” Het antwoord: “filosoferen”. Ik vroeg: “Mag ik meedoen?” En zo beleefde ik een avontuur 😀

Dag 6 ‘Gun de wereld de meest echte versie van jezelf’

En toen praatte ik opeens zes minuten lang over één onderwerp 🙂 Deze vlog gaat over jezelf zijn en jezelf laten zien.

Ik moet in het kader van het vlog-experiment bekennen dat ik het inmiddels leuk vind om een vlog op te nemen. Het is een makkelijke, snelle manier om even iets met de wereld te delen. En ik krijg al stille verlangens om iets meer te professionaliseren.

Dag 7 ‘Het experiment is geslaagd’ 

Vandaag sta ik vlakbij de plek waar ik mijn eerste vlog opnam. Met als verschil dat ik bij mijn eerst vlog achter de heuvel stond, om mij achter te verschuilen terwijl ik de vlog opnam en dat ik vandaag OP de heuvel sta en iedereen mij mag zien (vloggen)! Wat een groei in zeven dagen.

Aan het einde van de vlog zeg ik nog iets wat ik niet helemaal uitleg. Namelijk dat het zinvol is om acties te nemen zonder echt uit te zijn op het resultaat. Daarmee bedoel ik dat het slim is om vooral heel veel acties te nemen waarvan je voelt dat je ze WIL doen omdat ze in lijn liggen met je diepste verlangens en missie. Dan neem je volop geïnspireerde actie en dat brengt je de mooiste dingen. Geïnspireerde actie nemen is wat anders dan acties nemen puur en alleen voor het resultaat. Dit is meer iets wat alleen voor de korte termijn even kan werken, maar uiteindelijk word je er niet echt gelukkig van.

Als je mij zo bezig ziet en mijn ervaringen ziet, leest en hoort, wat denk je dan? ga je het ook eens proberen? of ga je het vloggen weer oppakken MOCHT JE ER OOIT MEE GESTOPT ZIJN?

Dit heb ik ervaren als de voordelen van vloggen:

  1. Vloggen draagt bij aan je persoonlijke groei
  2. Vloggen draagt bij aan het vergroten van je zichtbaarheid
  3. Vloggen vergroot je bereik
  4. Door te vloggen laat je potentiële klanten nog beter zien wie jij bent
  5. Vloggen inspireert (zowel andere mensen als jezelf, want door over een onderwerp te praten, kom je ook weer tot nieuwe inzichten + je krijgt ingevingen waarover je kan vloggen)
  6. Zelfs als je het alles behalve perfect doet, profiteer je van alle voordelen
  7. Als je jezelf kunt opnemen met iets, kun je vloggen (no excuses dus!)
Misschien ook interessant voor je
Vlak voordat ik mijn training gaf, ben ik nog heel even in het zonnetje gaan
Voor een cursus die ik volg bij Maartje Koper moesten we een filmpje opnemen met
‘Een avontuur beleven’, is wat je ervaart wanneer je vanuit een gevoel van vrijheid je
Deze ga ik delen!

3 Replies to “Wat zeven dagen vloggen mij opleverde”

  1. Super mooi Suus! Vloggen is voor mij ook heel erg waardevol. Ik kijk al uit naar meer vlogs! Ook al is schrijven meer je ding;-) het is ook super leuk om je te zien!
    Veel liefs, Raquel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *