Weleens bang voor wat andere mensen van je denken?

Weleens bang voor wat andere mensen van je denken?

Jij bent slechts een spiegel voor de binnenwereld van andere mensen. Zij kunnen overeenkomsten zien met wie zij zijn en zij kunnen verschillen zien met wie zij zijn.

Zien ze veel overeenkomsten dan mogen ze je graag. Zien ze veel contrast dan hebben ze waarschijnlijk een oordeel over je. Zit het er een beetje tussenin, dan val je hen niet zoveel op en wordt er ook niet zoveel van je gevonden.

De relevantie van een oordeel

Een oordeel van een ander is alleen relevant als jij die ander als een rolmodel ziet. Als jij er dus naar verlangt om meer zoals de persoon te zijn die het oordeel geeft.

Wanneer is iemand een potentieel rolmodel voor je? Kijk hoe het echte dagelijks leven van die persoon eruit ziet. Doet hij of zij dingen die jij graag zou willen? Tegen een prijs die jij er ook voor zou willen betalen? Dan kan je je iets aantrekken van het oordeel van deze persoon. In andere gevallen heeft het geen zin. Want als je je aanpast op basis van de mening van een ander zal je meer op die ander gaan lijken. Wil je dat niet? Hou je dan zeker niet in vanwege diens oordeel!

Hoe groter het contrast tussen het leven van jou en de ander, hoe pittiger het oordeel van die ander zal zijn. Let wel: dit is simpelweg vanwege de afstand tussen jullie beide. Er is minder begrip. Minder mogelijkheid tot inleving.

Zou je een tijdje intensief met elkaar optrekken, dan zal er veel minder pittig geoordeeld worden. Want zodra mensen de verlangens achter gedrag of uiterlijk vertoon doorhebben, dan zien mensen de achterliggende mens en ontstaat er ruimte voor begrip.

Vrees voor het oordeel van ouders, PARTNER, familie en vrienden

Toch zijn het vooral de oordelen van de mensen die het meest dichtbij staat die we vrezen. De oordelen van onze ouders, partner, familie en vrienden. Om hier beter mee om te gaan, is het zinvol om te beseffen dat hun mening enkel relevant voor je is wanneer ze een rolmodel voor je zijn en jij dus het verlangen hebt meer als hen te zijn.

Wanneer je juist een ander pad wil volgen dan de mensen die dicht bij je staan, dan zal het oordeel meevallen als het niet teveel afwijkt van hun belevingswereld. Wijkt het wel erg af dan kun je op pittigere reacties rekenen. Dit is logisch en het hoeft verder geen probleem te zijn.

Je kunt elkaar altijd weer ontmoeten door in te zoomen op de achterliggende verlangens van ‘jouw nieuws’ en ‘hun oordeel’. Jij verlangt misschien vrijheid. Zij verlangen misschien geborgenheid. Het is onmogelijk om het één goed te keuren en het ander af te keuren. De ene waarde staat niet boven of onder de andere waarde.

Natuurlijk zijn er kortzichtige types die niet verder willen kijken. Alleen geldt: hoe kortzichtiger hoe irrelevanter hun mening is.

Het laatste wat je wil, is je leven voegen naar de kortzichtige blik van een ander, niet waar?

Misschien ook interessant voor je
Het maakt niet uit waar je staat. Het is altijd mogelijk je ochtendritueel (nog) meer
Naast alle dingen die ik wel doe, zijn er ook een aantal dingen die ik
Uit ervaring weet ik dat veel ochtenden erom draaien jezelf toonbaar te maken voor de
Het leven gaat om steeds dichterbij jezelf te komen. Je kan dit ook je hogere
Toen ik ervoor koos om in vrijheid te leven, in de betekenis dat ik mij
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *