Ochtendritueel deel II: Wat doe ik nadrukkelijk niet?

Ochtendritueel deel II: Wat doe ik nadrukkelijk niet?

Naast alle dingen die ik wel doe, zijn er ook een aantal dingen die ik nadrukkelijk NIET doe. Dat zijn:

Met mijn telefoon, social media, internetten/online informatie consumeren
Je hebt iedere dag een nieuw portie wilskracht tot je beschikking. Dit is de kracht om de ‘betere keuzes’ voor jezelf te maken terwijl iets anders verleidelijker is. Zodra je wakker wordt, is dit portie dus op zijn grootst. Met iedere beslissing die je neemt, gebruik je een beetje van je portie. Even een paar minuten op je mobiel gaat al samen met het maken van vele beslissingen. Klik je door, ga je reageren, ga je NU reageren? Ook kan het natuurlijk dat wanneer je je mail en app checkt dat je al gelijk wordt belast met dingen die er liggen en die nog moeten gebeuren. Soms zijn het zelfs dingen waar je stress van kunt krijgen, zoals een onaardige mail. Dan is daar je hoofd meteen mee gevuld. Ook erg zijn van die mails met van die tijdelijke superdeals, hoe verleidelijk om even te kijken. Voor je het weet heb je 500 producten gefilterd en de leukste opties afgewogen. Dit soort activiteiten brengen je in een staat van zijn die niet al te energiek en scherp is. Na lang scrollen word je een beetje zombie-achtig is mijn ervaring. Dus voor mij geldt dat mijn internet uitblijft tot minimaal mijn eerste pauze na mijn eerste effectieve werkuur. Echter zie ik het als een leuke uitdaging om het internet zo lang mogelijk uit te laten op mijn mobiel.

Nieuws tot mij nemen/krant lezen
De focus in het nieuws ligt vaak op alles wat niet zo lekker gaat in de wereld. Drama’s, leed, geweld: het zijn geen dingen waar ik mijn heldere lege hoofd mee wil vullen in de ochtend. Sterker nog, dat wil ik überhaupt niet. Verder ben ik erg gevoelig. Toen ik een tijdje bij mijn ouders woonde, stond het nieuws wel altijd aan bij het ontbijt. Bij mij springen de tranen in mijn ogen bij veel dingen die ik dan te zien krijg. Daarnaast winden dingen mij op, omdat ik ze als onrechtvaardig acht of te kort door de bocht. Ik zit er niet op te wachten om te moeten dealen met alles wat het nieuws in mij aanwakkert aangezien mijn doel is om een effectieve productieve dag te maken waarin ik mij goed voel.

Maar je moet toch wel weten wat er gebeurt in de wereld? Je kan toch niet zomaar je kop in het zand steken? Ten eerste heb ik een fantastisch leven en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis wat had kunnen bijdragen aan mijn dagelijkse goed voelende staat van zijn. Dus voor mijzelf heb ik niet het idee dat het dienend is.

Verder pik ik toch wel op wat er speelt door de interacties die ik heb met andere mensen. En telkens sta ik overigens weer verbaasd wat het type nieuws is wat mij dan wel op die manier bereikt, bijzonderheden met bn’ers of internationale sterren. Soms iets over het weer. Heel soms iets wat echt binnenkomt.

Het liefst ga ik vanuit nieuwsgierigheid zelf op onderzoek uit en lees ik bijvoorbeeld heel veel over een bepaald actueel onderwerp. Dus ik wordt liever ‘per toeval’ getriggerd door iets, dan dat ik een dagelijks voorgeselecteerd portie ellende op mijn bord krijg.

Het ergste wat lijkt te kunnen gebeuren, is dat er in een sociale context ergens over gesproken wordt en dat ik eigenlijk geen idee heb waar het over gaat. Indien het me interesseert, is zo’n setting een mooi moment om het een en ander uit te vragen. Zo niet, dan hou ik mij even stil. Iets wat ik zelf niet erg vind.

Snoozen
Ik heb een lange weg bewandeld om van het snoozen af te komen. Twee belangrijke dingen die mij geholpen hebben. Ten eerste ontdekken hoe slecht snoozen voor je brein is: je wordt er niet wakkerder van maar vermoeider! Je wint er dus niks mee en het kost nog tijd en energie ook. Ten tweede maak ik veel en veel vaker de bewuste keuze voor genoeg slaap. Dat betekent naar bed gaan als ik moe ben of aanstalten maken zodra mijn timer gaat om aan te kondigen dat het tijd is mijn bezigheden af te ronden en mij klaar te maken voor bed. Dit stukje, op tijd naar bed gaan, ervaar ik momenteel nog als de grootste uitdaging van alles wat ik hier besproken heb. Echter, hoe laat het dus ook wordt, aan snoozen doe ik niet.

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Een andere weg naar een dienender ochtendritueel is door of het tijd is voor nieuwe
Het maakt niet uit waar je staat. Het is altijd mogelijk je ochtendritueel (nog) meer
Uit ervaring weet ik dat veel ochtenden erom draaien jezelf toonbaar te maken voor de
Het leven gaat om steeds dichterbij jezelf te komen. Je kan dit ook je hogere
Toen ik ervoor koos om in vrijheid te leven, in de betekenis dat ik mij
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *