#1 Wat mogen anderen niet over jou zeggen?

#1 Wat mogen anderen niet over jou zeggen?

Eén ding wilde ik echt nooit van anderen horen. Dan voelde ik me aangevallen. Ik vond een schat toen ik onderzocht wat hierachter zat. Vind jouw schat met behulp van dit artikel.

Ken je dat, bijvoorbeeld bij een feedbackrondje. De meeste dingen die voorbij komen kun je prima verdragen. Die weet je van jezelf en daar heb je geen problemen mee. Maar er is één zo’n ding dat je liever niet wil horen. Van niemand niet. Het is pijnlijk. En steeds wanneer iemand je met dat ene confronteert dan voelt dat als een aanval.

Durf jij voor jezelf te erkennen wat dat is? Dat ene ding waar jij niet mee geconfronteerd wil worden door anderen? Het is absoluut confronterend om te onderzoeken, maar daarna volgen vele beloningen!

Mijn achilleshiel

Wat ik altijd verschrikkelijk vond om te horen waren alle opmerkingen die erop neerkomen dat ik onduidelijk praat. ‘Je praat zo zacht.’ ‘Ik kan je zo moeilijk verstaan.’ ‘Wat ben jij nou weer aan het brabbelen?’ ‘Je praat zo binnensmonds.’

Deze opmerkingen kreeg ik vaak als een verwijt op mijn bordje. Vooral van de mensen die het dichtst bij me stonden. Mijn ouders, zus, beste vriendinnen. Voor het gemak ging ik ervan uit dat ik altijd moeilijk te verstaan was. Voor de zekerheid hield ik mijn mond dan maar zoveel mogelijk dicht. Beter terug krijgen in een feedbackrondje dat ik een observator was, dan ‘slecht verstaanbaar’.

Bezinning

Waarom vond ik het zo verschrikkelijk om te horen dat ik ‘slecht verstaanbaar’ was? En waarom heeft het mij bijvoorbeeld nooit veel gedaan als iemand mij ‘slordig’ noemde? Of zelfs ‘een big in een zwijnenstal’? Of een uitsteller? Of een observator? Dat raakte mij niet.

Waarschijnlijk omdat ik daar zelf geen problemen heb. Ik kan tegen rommel. Ik werk nou eenmaal het effectiefst vlak voor een deadline. En een observator, ach, ik bestudeer nou eenmaal graag het gedrag van mensen. Maar onverstaanbaar zijn? OMG! Wie wil er nou onverstaanbaar zijn? Ik wil niets liever dan gehoord worden!

Een laagje dieper

Een mooi inzicht, maar hiermee ben ik er nog niet. Want waarom wil ik graag gehoord worden? En waarom ga ik niet duidelijker praten als ik dan zo graag gehoord wil worden? Hier kan ik toch gewoon zelf iets aan doen? Waarom doe ik dat dan niet? 

De schatten die ik vond door zelfonderzoek

Confronterende antwoorden volgen. Ik doe ontdekkingen over mijzelf. Ik kom uit bij een diepe angst om afgewezen te worden. Stil zijn is veilig. Mij niet laten horen was inderdaad een keuze. Want ik had een stem. Ik had het vermogen om mij luid en duidelijk te laten horen, maar ik benutte het niet. Nooit stond ik er bij stil dat ik ook anders kon kiezen.

‘Suus praat onduidelijk’, blijkt ook helemaal geen realiteit die altijd waar is. Het is iets wat ik als waarheid over mijzelf had aangenomen. Het was een waarheid waarnaar ik mij ben gedragen. Ik voel dat ik opnieuw mag kiezen.

Mijn nieuwe waarheid:

 • Als ik gehoord wil worden, zorg ik dat ik gehoord word.
 • Als ik stil wil zijn, dan ben ik stil.
 • Als ik onduidelijk praat, dan praat ik onduidelijk.
 • Als iemand mij onduidelijk vindt praten, dan vindt iemand dat.
 • Als ik mij aangevallen voel, dan voel ik dat.

Als ik mij aangevallen voel over hoe ik praat dan betekent dat ik ofwel gehoord wil worden en mijn verantwoordelijkheid daar niet voor neem. Dan voel ik pijn omdat ik daarvan baal. Zo’n opmerking geeft mij de kans alsnog de verantwoordelijkheid te nemen en in mijn kracht te staan.

Of het betekent dat ik aan het praten ben, terwijl ik eigenlijk helemaal niet wil praten. Dan voel ik pijn omdat ik niet trouw ben aan mijzelf. In dat geval geeft zo’n opmerking mij de kans om alsnog de verantwoordelijkheid en te zorgen dat ik terug in mijn kracht kom.

Van een echte aanval is eigenlijk nooit sprake. Eigenlijk is het een liefdevolle herinnering om meer in mijn eigen kracht te gaan staan.

Als ik er zo naar kan kijken, kan ik mij dan nog aangevallen voelen? Ik denk het niet. En als ik geen aanval meer ervaar, is het meteen onmogelijk om nog aangevallen te worden! 

Zelf aan de slag

Misschien weet je door dit artikel al wat jouw achilleshiel is. Zo niet, eerst een aantal vragen die je helpen om jouw trigger te vinden.

 1. Bij welke opmerking loop je het liefst de deur uit, ga je vol in de aanval of klap je dicht?
 2. Over welk deel van jou wil je het niet uitgebreid hebben, ook niet met een goede vriend(in) of je partner?
 3. Wat hoop jij nooit als feedback te krijgen?
 4. Welke (bijdehante) opmerking kwetst je zo erg dat je niet eens wil laten merken dat je gekwetst bent?
 5. Welk aspect van jezelf hou je ook voor je als je in een gesprek een aantal negatieve eigenschappen moet benoemen? 

Als het goed is heb je nu een kwetsbaar stukje van jezelf gevonden. Misschien is dat voor jou even genoeg voor nu. Wil je van die kwetsbaarheid af, dan kun je doorgaan met het doen van een zelfonderzoek.

Een zelfonderzoek bestaat uit verschillende vragen die je uitnodigen om te doorleven wat jij als waar over jezelf hebt aangenomen dat eigenlijk onwaar was, waarna je de ‘vergissing’ zowel met je verstand als je gevoel herstelt.

Waarom zelfonderzoek?

Achter hele onschuldige gedragspatronen die in het dagelijks leven heel normaal lijken, schuilen soms keuzes die we uit angst genomen hebben om onszelf te beschermen.

Soms legt iemand de vinger op de zere plek. Je denkt door de mand te vallen. In plaats van te onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is, zullen we eerder geneigd zijn ‘de dreiging’ van buiten weg te werken. We gaan in de aanval, we ontkennen, bewijzen het tegendeel, we ontlopen de persoon die ons confronteert.

Vervolgens nemen we onszelf kwalijk wie we zijn. Waarom ben ik altijd toch zo… [vul maar in]? Of we zijn boos op de persoon die ons confronteerde. Wat is dat toch ook een… [vul zelf maar in]

Zelfonderzoek helpt je een (onbewust) patroon te doorbreken. Je ontdoet jezelf van onwaarheden. De lading op iets verdwijnt. Je ontneemt anderen hun wapen, want ze kunnen je geen pijn meer doen.

Een mooie quote van Les Brown in deze context: If there is no enemy within, the enemy outside can do us no harm.

START je eigen ZELFONDERZOEK met de hulpvragen op de volgende pagina

Vraag #1 Wat mogen anderen niet over jou zeggen

h1
»
a
Aantal woorden: 1075   Laatst bewerkt door Suus op 8 maart 2017 om 19:52

Publiceren

Gepubliceerd BewerkenStatus bewerken
Zichtbaarheid: Openbaar BewerkenZichtbaarheid bewerken
Geplaatst op: 8 maart 2017 18:28BewerkenDatum en tijd bewerken

Berichttype

BerichtformatenCategorieën

Tags

Meerdere tags scheiden met komma’s

X #1

Kies uit de meest gebruikte tags

Uitgelichte Afbeelding

Yoast SEO

Snippet bewerkerDit is een weergave van hoe dit bericht eruit zou kunnen zien in de Google-zoekresultaten.<br/><br/> Lees <a href="https://yoast.com/snippet-preview/#utm_source=wordpress-seo-metabox&utm_medium=inline-help&utm_campaign=snippet-preview">this post</a> voor meer info.

Snippet voorbeeld

#1 Wat mogen anderen niet over jou zeggen? » Eerste hulp bij zelfonderzoek
suusvenings.nl/vraag1/
Eén ding wilde ik echt nooit van anderen horen. Dan voelde ik me aangevallen. Ik vond een schat toen ik onderzocht wat hierachter zat. Vind jouw schat met b

Kies hoofd-zoekwoord of -frase uit waar dit bericht/deze pagina over gaat. <br/><br/>Lees <a href="https://yoast.com/focus-keyword/#utm_source=wordpress-seo-metabox&utm_medium=inline-help&utm_campaign=focus-keyword">dit bericht</a> voor meer info.

TekstanalyseDit is de inhoudelijke analyse, een verzameling van inhoudscontroles die de inhoud van je pagina analyseren. Lees <a href="https://yoast.com/real-time-content-analysis/#utm_source=wordpress-seo-metabox&utm_medium=inline-help&utm_campaign=snippet-preview">dit artikel</a> voor meer informatie.
 • Slechte SEO-scoreJe hebt dit trefwoord 2 keer eerder gebruikt. Het is misschien een goed idee om dit bericht over goede inhoud%2$s te lezen om de trefwoorden-strategie te verbeteren.
 • Slechte SEO-scoreJe linkt naar een andere pagina met het trefwoord waarmee je deze pagina wil laten ranken. Overweeg dit aan te passen als je deze pagina echt wil ranken.
 • Slechte SEO-scoreHet trefwoord komt niet voor in de eerste alinea van het bericht. Zorg dat het onderwerp direct duidelijk is.
 • Slechte SEO-scoreEen meta-omschrijving is gespecificeerd, maar bevat geen doel-trefwoord.
 • Redelijke SEO-scoreDe afbeeldingen op deze pagina bevatten geen alt-tags met het trefwoord.
 • Redelijke SEO-scoreHet trefwoord komt niet voor in de URL van deze pagina. Wanneer je de URL zou aanpassen, vergeet dan geen 301-redirect van de oude URL naar de nieuwe!
 • Redelijke SEO-scoreDe paginatitel bevat een trefwoord, maar deze staat niet aan het begin; probeer deze naar voren te verplaatsen.
 • Redelijke SEO-scoreDe paginatitel bevat 80 tekens, wat meer is dan de limiet van 65 tekens die getoond worden; sommige woorden zullen niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
 • Goede SEO-scoreTrefwoord/trefwoorden-zin verschijnt in 2 (van de 7) ondertitels van de tekst. Hoewel het geen grote rol speelt in de zoekresultaten, helpt het wel.
 • Goede SEO-scoreDe tekst bevat 1075 woorden, dit is meer dan het minimum van 300 woorden.
 • Goede SEO-scoreDe trefwoord-dichtheid is 0.6%, wat goed is. Het trefwoord is 6 keer gevonden.
 • Goede SEO-scoreOverweeg in de opgegeven meta-omschrijving: Hoe staat hij in verhouding tot de concurrentie? Zou hij aantrekkelijker gemaakt kunnen worden?

Revisies

Reacties

Reactie toevoegen

Nog geen reacties

Misschien ook interessant voor je
Precies zoals ik ben Ongeacht mijn verleden Ongeacht mijn heden Ongeacht mijn toekomst Het is
Wat als je niet komt als het avondeten klaar is omdat je in je flow
In het nu kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos
7. Ben jij jezelf gaan gedragen naar de aannames die je over jezelf en de
Voordat je begint met het zelfonderzoek Ik heb twaalf vragen voor je en ze nodigen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *