Vervolg zelfonderzoek bij vraag #1

Vervolg zelfonderzoek bij vraag #1

7. Ben jij jezelf gaan gedragen naar de aannames die je over jezelf en de buitenwereld gedaan hebt? Hoe uit(te) zich dat?

Dit is even een reality check. Hiermee krijg je inzicht hoe het in de praktijk was om naar een bepaalde waarheid te leven. Zet op een rijtje welke gedragingen je er in specifieke situaties op na hebt gehouden.

8. In hoeverre dient het jou om naar die aannames te leven? Wat levert het je op?

Het heeft ook ongetwijfeld een voordeel. Denk in termen van veiligheid, minder verantwoordelijkheid, bescherming, onkwetsbaarheid. Welke mogelijke vervelende gevoelens of ervaringen bleven zo buiten de deur?

9. Hoe doe jij jezelf tekort om naar die aannames te leven?

Welke beperkingen leg je jezelf op door naar deze aannames te leven? Ontneem je jezelf bepaalde kansen of ervaringen? Maakt het jou in bepaalde situaties zwakker dan je werkelijk bent?

Het kan helpen je ogen te sluiten en bepaalde situaties als filmpjes af te spelen in je hoofd. Daarna kun je een aantal voorbeelden opschrijven/benoemen die illustreren op welke manier je jezelf tekort deed.

10. Kun je op dit moment ook voelen dat het een vergissing was om naar bepaalde aannames te leven?

Met je hoofd was het misschien niet zo moeilijk om vast te stellen dat wat jij geloofde niet 100% waar is. Nu je bij vraag 9 ook daadwerkelijk een aantal ervaringen terug hebt gehaald, lukt het misschien om echt te voelen dat bepaalde aannames een vergissing waren.

Doe per aanname die je bij vraag 5 genoemd hebt, je ogen dicht en voel of ze voelen als waarheid. Het is belangrijk om hiervoor ontspannen te zijn, dus je kan eerst weer even een minuut focussen op je ademhaling. Als deze gezakt is naar je buik, ben je in de ideale omstandigheid om te voelen.

Als je iets voelt in je maagstreek of als je een ander licht onaangenaam gevoel krijgt, dan voelt de aanname als onwaar. Probeer te voelen of er bijvoorbeeld iets samentrekt vanbinnen, een soort kramp. In dat geval kan je stellen dat je ook gevoelsmatig de vergissing ervan inziet.

Voel je een soort fijne subtiele tintelingen in je buik of voel je juist dat iets uitzet alsof er meer energie vrijkomt dan voelt iets wat je denkt als kloppend.

11. Kan je jezelf de vergissingen die je gemaakt heb vergeven?

Je hebt de keuze om jezelf te vergeven of om jezelf iets kwalijk te nemen. Kiezen voor vergeving is, zeggen: ‘Ik vergeef mijzelf’. Als je toch nog iets van verwijten op voelt komen, laat ze er dan zijn. Bij vergeving hoort namelijk ook dat je deze gevoelens niet veroordeeld. Je staat jezelf toe te voelen wat je voelt.

Het is ook heel normaal als je iets denkt als: ‘Jeetje, hoe heb ik toch al die tijd… [vul maar iets in]’. Maar in werkelijkheid is zo’n gedachte eigenlijk een goed teken, want het wijst erop dat je gegroeid bent.

12. Wat is de waarheid van waaruit je vanaf nu zal leven?

Het kan je kracht geven door voor jezelf ook concreet te benoemen hoe je nu omgaat met situaties waarin je weer eens met dat ene stukje jij geconfronteerd wordt. Misschien voel je al heel sterk een nieuwe kijk op zaken door je heen ontstaan. Zet maar op een rijtje hoe je er nu in staat.

Welkom in jouw nieuwe realiteit!

Deel je ervaringen in de BESLOTEN FACEBOOK GROEP

Ga je aan de slag met het zelfonderzoek bij vraag #1? Het kan best pittig zijn. Daarom heb ik een besloten Facebook-groep aangemaakt waar je kunt ventileren.

Elke week zal er een nieuwe vraag centraal staan. Samen groeien we naar zelfrealisatie. Zonder spirituele goeroes of ingewikkelde boeken.

Persoonlijke ondersteuning
Met behulp van deze blog, kun je zelfstandig een grondig zelfonderzoek uitvoeren. Toch kan het zijn dat je vastloopt of dat er dingen naar boven komen die je echt even persoonlijk met iemand wil bespreken.

De hele week waarin deze blog centraal staat, ben ik dagelijks 3x een half uur beschikbaar via Skype voor ondersteuning bij deze zelfonderzoeksvraag. De week loopt van 8 maart t/m 14 maart. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar ik vraag wel om je feedback.

Stuur me een pb’tje via Facebook als je hier gebruik van wil maken of stuur een mail naar s.venings@gmail.com. Dan spreken we een tijd af!

Disclaimer
Er zijn meerdere manieren om aan zelfonderzoek te doen. Mijn manier is niet dé manier. De vragen die ik presenteer, zijn in lijn met de vragen die ik mijzelf stel bij het doen van zelfonderzoek. Ik deel vanuit ervaringsdeskundigheid en de kennis die ik gedurende mijn zoektocht naar waar geluk overal vandaan heb opgepikt. Dat is veel, maar niet alles. Ik probeer hier in ieder geval zo compleet en duidelijk mogelijk te zijn. Het zou kunnen dat er nog iets cruciaals is waar ik niet aan gedacht heb of niet van op de hoogte ben. Als jij dit opmerkt, dan zou ik dat graag van je horen. Je kunt contact opnemen via s.venings@gmail.com

Misschien ook interessant voor je
Vanavond om 20.00 uur ben ik te gast in de broadcast van de ‘School voor
Toen ik ervoor koos om in vrijheid te leven, in de betekenis dat ik mij
Wat als je niet komt als het avondeten klaar is omdat je in je flow
In het nu kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos
Voordat je begint met het zelfonderzoek Ik heb twaalf vragen voor je en ze nodigen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *