Uitstelgedrag en gebrek aan focus: ADD of persoonlijkheid?

Uitstelgedrag en gebrek aan focus: ADD of persoonlijkheid?

Als iets natuurlijk typisch ADHD/ADD is, is het wel uitstelgedrag. Altijd te laat beginnen aan opdrachten. Te laat weggaan. En terwijl je bezig bent met het een, ook bezig zijn met iets anders. Of gewoon wegdromen. In hoeverre hangen deze dingen samen met een psychische aandoening als ADHD of ADD?

Karakterkenmerken

Meyer Briggs heeft een systeem ontwikkeld voor het typeren van personen. Ieder mens kun je vier letters toekennen.

Een I of een E afhankelijk van of je introvert of extravert bent.

Een N of een S afhankelijk of je iemand bent die een visionaire blik heeft en dus ver vooruit kijkt of dat je iemand bent die vooral met een praktische blik naar de huidige situatie kijkt.

Een F of een T afhankelijk of je geneigd bent beslissingen te nemen omdat het voelt als de juiste beslissing of dat je beslissingen neemt omdat het logisch gezien de correcte beslissing is.

Tot slot een P of een J, afhankelijk of je geneigd bent om alle opties zolang mogelijk open te houden (en bijvoorbeeld meer informatie te zoeken en nog eens te overdenken) of de neiging hebt om gewoon te doen, te beslissen en dan wel weer verder te zien. In totaal zijn er 16 letter combinaties mogelijk.
De -N als tweede letter
Nou blijkt dus als je als tweede letter een N hebt, je over allemaal kenmerken beschikt die ook typerend zijn voor iemand die de stempel ADHD/ADD krijgt. Als je een N bent, ben je namelijk niet zo superpraktisch ingesteld. Je hebt de neiging om groots te denken. Je hebt vaak de opvatting dat alles mogelijk is. Iemand met het kenmerk N durft te dromen en hecht er ook waarde aan om groot te denken. Het zijn de mensen die de wereld kunnen veranderen. De mensen die uitvindingen doen. De mensen die werken met hun grotere visie voor ogen. Het is super om een -N kenmerk te hebben. De meeste ondernemers hebben een -N kenmerk en ook heel veel creatieven.

De -S als tweede letter

Heb je het -S kenmerk dan ben je juist weer iemand die goed is in het uitvoeren van procedures. Het is een kenmerk dat passend is voor doktoren, tandartsen, juristen. Is ook cool natuurlijk.

Mensen met een -S kenmerk zijn over het algemeen heel goed om dingen precies zo uit te voeren als dat ze moeten. Mensen met een -N kenmerk zijn over het algemeen goed in het zien van alternatieve manieren waarop een doel ook kan worden gerealiseerd.

In het onderwijs wordt toch over het algemeen van leerlingen/studenten verwacht dat ze de dingen doen en aanleren zoals de school, de docent of de overheid het bedacht heeft. Dingen zijn goed of fout op basis van criteria die bedacht zijn door iemand.

Het is voor mensen met een -N kenmerk veel lastiger om te gehoorzamen en zich aan de regels te houden zoals die ‘nou eenmaal gesteld’ zijn. Het is geen onwil ofzo. Mensen met een -N kenmerk zijn vooral bezig met het grotere plaatje en willen weten wat hun inspanningen voor effect hebben op het uiteindelijke grotere geheel.

Mij valt het op dat in lessen en lesmethoden vaak maar gewoon begonnen wordt met het aanleren van een basis zonder dat eerst het grotere kader of het praktische nut uiteindelijk duidelijk wordt gemaakt. Zonder die informatie is het voor een -N type heel moeilijk om maar gewoon te doen wat er verwacht wordt omdat ze het nut en de noodzaak er vaak niet van inzien.

Dus het -N kenmerk waar je uiteindelijk de wereld mee kan veranderen, is iets wat je bij het behalen van je diploma en het doorlopen van onderwijs in de weg kan zitten. Doorloop je toch als -N het onderwijs naar beste kunnen dan is het helemaal niet gek als dit gepaard gaat met uitstelgedrag, dromen, gebrek aan focus. Je bent een geboren visionair en je voelt de drang om grotere dingen te gaan doen. Dus, niet optimaal functioneren in een schoolomgeving kan je relateren aan ADHD of ADD maar dus ook aan een persoonlijkheidskenmerk.

ADD = INFP?

Het type INFP komt verdacht veel overheen met het type wat volgens de DSM-criteria als ADD’er te classificeren is. Het type ENFP is dan weer meer het type ADHD’er. Ik ben gek op de hele persoonlijkheidsleer met typen. Er is geen type beter of slechter dan de ander. Met niemand is ets mis. Ieder type heeft een functie en een ultieme rol om te vervullen in de maatschappij.

Een veel fijnere manier om zo naar de wereld te kijken dan aan mensen die het niet goed binnen ‘de kaders van de maatschappij’ functioneren een stoornis toe te kennen.

[Artikel geschreven op 16 mei 2016]

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Wat is ADD nou eigenlijk? Ik heb weleens gelezen dat ADD niet bestaat of dat
Dit is een bewering om simpelweg eens op te bezinnen. Ik zeg niet dat het
Je wil productiever zijn. Hebt er inmiddels van alles over gelezen en nu ben je
Je bent ontzettend goed in uitstellen maar nu je jezelf eindelijk ergens toe hebt kunnen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *