Waarom je wel of niet ‘scoort’ op een rommelmarkt

Waarom je wel of niet ‘scoort’ op een rommelmarkt

Op vakantie bezocht ik een rommelmarkt. Een van de drijfveren om ervoor uit bed te komen was toch wel de kans ‘te scoren’. Je kent het wel, toch?

Echter drong er op de markt iets tot mij door:

Zonder ‘bewustzijnswerk’ altijd dezelfde resultaten

Je trekt aan waar je qua bewustzijn op bent afgestemd en wanneer je iets anders wil aantrekken, zul je eerst in bewustzijn moeten shiften. Opeens zag ik het.

De meeste tijd op een markt besteed ik normaal aan het neuzen tussen de boeken. In de eerste plaats om de boeken uit mijn favoriete genre te vinden. Vervolgens om daar weer een boek tussen te vinden wat ik ook daadwerkelijk zou willen lezen. Op deze markt hield ik tijd over aangezien de aanwezige boeken Franstalig waren, maar het drong daardoor wel tot mij door dat uitgerekend ik iemand ben die met een zelfhulpboek thuiskomt van een rommelmarkt of Kringloop.

Mijn oog viel verder op diverse kleine boekjes die er van de buitenkant uitzagen als een mooi opschrijfboekje. Ik en mijn opschrijfboeken zijn onafscheidelijk, en omdat ik eerder ideeën had ontwikkeld om een Instagramaccount bij te houden met als rode draad ‘het opschrijfboek’, waren die mooie boekjes een trigger van mijn aandacht.

De enige echte potentiële vondst die echt als ‘scoren’ zou voelen, was de zijden rok van designermerk Escada die ik tegen kwam. Een merk dat in mijn systeem kwam nadat ik een jas van Escada gescoord had, waarna ik online vaker naar dat merk gezocht heb.

Het is dus dat ik mij inmiddels ietwat in mode heb verdiept, dat er interessante modevondsten door mij gedaan kunnen worden op een markt. Maar wanneer ik de opbrengst van tien uitstapjes naar kringloopwinkels en dan deze markt bekijk, dan zijn het enkel boeken die ik uit al het potentieel heb weten te filteren.

Ik kan nog tien markten en kringloops bezoeken, maar als de kans het grootst is dat ik enkel met een boek terug kom: hoeveel is het de tijd en energie dan waard?

Kijk ook eens zelf waar jij nou typisch mee terug komt van een markt of kringloop? Is het altijd hetzelfde? En is het eigenlijk niet zoveel soeps? Dan weet je eigenlijk ook al wat je van een volgende keer kunt verwachten. Je hebt werkelijk oog ontwikkeld voor pareltjes die de tijd en moeite waard zijn of je hebt het niet.

Ik heb er meer aan om de specifieke boeken die ik ook daadwerkelijk op mijn verlanglijstje heb staan direct te kopen en thuis te laten bezorgen. En wat kleding betreft? Al die duizenden prikkels doorstaan om misschien iets tegen te komen? Of gewoon naar de webwinkel van mijn favoriete merk gaan en uitkiezen wat ik wil hebben en waarvan ik het idee heb dat het ook nodig is/mijn garderobe werkelijk aanvult? Dan betaal ik misschien geen 5 euro voor een merkitem, maar daar tegenover staat wel een halve dag vrij en energie die niet verloren is gegaan, waarin ik dus prima geld zou kunnen verdienen.

Mijn vriend is kansrijker. Hij weet alles over fotocamera’s en hij ziet razendsnel wanneer een goedkoop uitziende camera waarde heeft. Hij heeft uren zitten in het bestuderen van horloges en hij haalt een goede er zo uit. Daarnaast scoort hij altijd wel een dvd op de manier waarop ik boeken scoor, maar ik kan mij voorstellen dat wanneer het hem allen om dvd’s zou gaan dat het een stuk minder interessant zou zijn om tijd te besteden aan markten en kringlopen.

Wat is er nodig om wel te scoren op een markt?

Indien ik een switch zou willen maken en echt op een markt wil kunnen scoren, dan is het zaak dat ik mijn bewustzijn aanpas, zodat ik anders ga kijken en andere dingen kan aantrekken. Ik zou kunnen nagaan wat ik van waarde wil hebben. Dan of dat ook op een markt te vinden is. Vervolgens zou ik mij moeten verdiepen in de kenmerken.

Ik zou mij kunnen verdiepen in klassieke sieraden, achterhalen wat voor kunst ik prefereer of mij nog wat verder verdiepen in de stijl waarin ik mijn wooninrichting zou willen hebben. Daarnaast zou het dan slim zijn als ik mijn tijd en cognitieve ruimte op de markt dan niet besteed aan het beoordelen van honderden boeken. De energie die daarin gaat zitten, verhoudt zich namelijk niet tot de potentiële opbrengst.

Zomaar naar een markt gaan en ‘hopen’ dat je scoort, slaat eigenlijk nergens op tenzij je al exact weet wat voor jou scoren is en je de vaardigheid hebt om datgene te herkennen en op waarde te schatten. Uiteraard is het ook zaak dat je beschikt op de vaardigheid te focussen en je jezelf niet laat afleiden door alles wat er voor jou niet werkelijk toe zou moeten doen.

Maar Suus, naar de markt gaan, is toch gewoon ‘leuk en gezellig’?
Nou, ik moet voor mijzelf echt zeggen dat het een vergissing geweest is om tijd te besteden aan kringlopen en markten met mijn huidige bewustzijn. Al die prikkels om vervolgens terug te komen met het zoveelste boek… Wat mij tot nu toe dreef om ernaar toe te gaan, is toch de potentiële kick van een vondst. Als ik namelijk zelf bewust een activiteit zou uitkiezen puur voor ‘leuk en gezellig’ dan zou ik liever gaan minigolfen, een taartje eten of een picknick doen in het bos.

Blinde vlek

Nu ik het opschrijf schaam ik mij zelf een beetje voor mijn blinde vlek. Ik weet echter dat ik niet de enige ben die kostbare tijd besteed aan ‘hoopvol’ neuzen op markten, in kringloops, op Marktplaats maar ook in gewone winkels en websites. In de hoop ‘iets’ te vinden, zonder dat dit ‘iets’ bij voorbaat geduid en herkend kan worden. Zonder dat er is nagedacht of de bezigheid eigenlijk wel passend is bij de werkelijke verlangens. Zonder oog voor de potentiële winst en de investering die daar tegenover staat in tijd en energie. Wellicht dat deze blog jou ook de ogen opent.

Misschien ook interessant voor je
Vandaag bezocht ik op vakantie een rommelmarkt. We liepen zo’n drie uur rond, en bekeken
Manifesteren kan op twee manieren. Een meer zuivere manier en een meer 'onzuivere' manier. Vaak
In een vorige blog beschreef ik hoe ik via focusverlegging de dingen die ik als
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Terwijl ik mij ziek voel, ben ik toch naar de markt gegaan om boodschappen te
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *