Van overprikkeld naar helderheid en creativiteit binnen een uur

Van overprikkeld naar helderheid en creativiteit binnen een uur

Vandaag bezocht ik op vakantie een rommelmarkt. We liepen zo’n drie uur rond, en bekeken heel veel rommel 😊 De grootste opbrengst was inspiratie voor een nieuw artikel. Maar thuis aangekomen voelde ik mij overprikkeld. Het was een gehaast gevoel. Veel tegelijkertijd willen. Dus was het eerst tijd om te ontprikkelen om daarna alsnog vanuit een innerlijke kalmte te kunnen schrijven.

Schrijven doe ik namelijk niet met mijn hoofd. Het is pure inspiratie wat door mij heen stroomt en ik schrijf dus niet op de ‘denkmanier’. Dus niet: ‘Wat is het onderwerp en welke drie punten ga ik maken?’, etc.

Kortom: doel was van overprikkeld naar die staat te gaan waarin de inspiratie stroomt om in te creëren. Dit is hoe ik het aanpakte.

 1. Aarden
  Het ‘beoordelen’ van alles op de markt (wel interessant/niet interessant) maakte dat de energie behoorlijk in mijn hoofd is komen te zitten. Het doel, is dat de energie weer door heel mijn lichaam stroomt. Iets wat helpt om de energie te laten zakken, is aarden. Ik deed dit door op mijn blote voeten het gras op te gaan. Ik combineerde dit met hoepelen, maar dat is niet noodzakelijk voor het aarden. De duur was tussen de 5 en 10 minuten.

  2. Aandacht mindful
  Mijn aandacht hield ik ‘mindful’, ik focuste op wat er waar te nemen viel. Hoe mijn voeten in het gras stonden, hoe het natte gras voelde aan mijn voeten, de blauwe lucht, de dansende blaadjes aan de boom. Ik ging niet mee in gedachten over zaken die niet over ‘nu’ gingen. Indien er toch wat in mij opkwam, dan telde ik af 3-2-1-0 en focuste ik weer op het waarnemen van mijn omgeving.

  3. Powernap van 12 minuten
  Ondanks dat ik best zin had om al aan de slag te gaan, gunde ik mijzelf een powernap. Ik weet dat ik namelijk in een tijdbestek van 12 minuten de ervaring kan hebben alsof ik uren geslapen heb. Ideaal dus om mijzelf op te laden.

Ik maakte het donker in de slaapkamer en zette een timer. Toen ik in de stilte lag, voelde ik pas echt hoe zwaar ik overprikkeld was. Mijn oren suisden en er piepten hoge tonen. Echter was ik binnen no-time vertrokken en toen mijn timer ging, had ik het gevoel dat ik uitgeslapen was en waren mijn oren weer rustig.

Nu voelde ik ook aan mijn lijf dat ik trek had.

 1. Voedzaam eten eten
  Overprikkeld is het heel aantrekkelijk jezelf vol te stoppen met iets maar na een powernap of meditatie is het makkelijker om iets voedzaams te kiezen. Ik koos voor mijn powerontbijt, waar het vanochtend nog niet van gekomen was: havermout, fruit, pitten, zaden.

5. Bewust single tasken

Je eten eten, kan je combineren met van alles en nog wat. Voor mij was het in zekere zin aantrekkelijk om een podcast op te zetten die ik in een internetzone had kunnen downloaden onderweg, maar ik deed het bewust niet. Ik wist dat het mij niet zou helpen om nu, enigszins, ontprikkeld weer nieuwe informatie in mijn hoofd toe te laten. Zeker omdat het mijn ambitie was om te creëren. Daarom koos ik ervoor om het eten mindful buiten op te eten in de zon en mijn aandacht te richten op wat er waar te nemen was in de tuin. Bloemetjes. Insecten.

Inmiddels heb ik alweer een blog geschreven. Ik kan daarom zeggen: missie geslaagd.

Misschien ook interessant voor je
Naast alle dingen die ik wel doe, zijn er ook een aantal dingen die ik
In deel I van deze blogserie beschrijf ik mijn huidige ochtendritueel van twee uur. Ik
Het maakt niet uit waar je staat. Het is altijd mogelijk je ochtendritueel (nog) meer
Een andere weg naar een dienender ochtendritueel is door of het tijd is voor nieuwe
Met een mentale workout heb ik het over mediteren. Veel mensen weten dat een fysieke
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *