Wat valt er te ontdekken via Een Cursus in Wonderen (ECIW)?

Wat valt er te ontdekken via Een Cursus in Wonderen (ECIW)?

In 2016-2017 was ik met veel belangstelling bezig met Een Cursus In Wonderen. Het is een cursus in de vorm van een dik blauw boek met dagelijkse lessen en oefeningen waarmee je al doende ontdekt en van daaruit ervaart dat alles 1 is. Je zou kunnen zeggen dat het een van de wegen naar ontwaking is.

Kenmerkend voor de cursus is het Christelijke taalgebruik, dat is echt iets om doorheen te prikken als je ermee aan de slag wil. Voor mensen zonder Christelijke achtergrond vraagt het een grote openheid om oordelen over de termen aan de kant te zetten om te ontdekken wat er staat. Voor mensen met een Christelijke achtergrond vraagt de cursus een grote openheid een nieuwe betekenis te ontdekken van de gebruikte termen.

In mijn aantekeningen vond ik een stukje dat ik geschreven had om voor mijzelf te duiden wat ik nou al met al aan het leren was in de periode dat ik met de cursus bezig was. Tegelijkertijd las ik ook werk van Willem Glaudemans. Ik vond het al met al  de moeite waard om alsnog op mijn blog te publiceren.

Afscheiding bestaat niet. Zodra je dood bent, merk je dat je geen contact meer kunt maken met hen die leven. Je ziet ze leven in een wereld die jij niet meer aan kan raken. Ondertussen weet je dat jij één van hen bent. Dat jullie verbonden zijn. Voor altijd. Alleen zien zij het niet.

Zo zijn wij hier levend met een lichaam op aarde ook allemaal verbonden. Met elkaar, met onze schepper en met iedere ziel die ooit geleefd heeft.

Als ziel zijn we volledig vrij. In tijd en ruimte. Alles is direct. Intentie en actie is een.

Op aarde zit er een lichaam tussen. Een log voertuig. Tijdelijk. Voor onze ziel is dat de ontdekking, hoe het is om in een lichaam te leven? Hoe het is om binnen een andere dimensie te zij?. Vrijwel iedereen is in deze positie ontredderd.

We weten niet dat een eeuwige ziel zijn. Alles wat we denken is: ‘Help, hoe kunnen we voor onze veiligheid zorgen? Hoe kunnen we gevaar afwenden? Hoe kunnen we onszelf beschermen? Voor al deze dingen bedenken we met onze beperkte denkgeest oplossingen. We bedenken listen om onszelf te beschermen.

We verschuilen ons achter façades. We bouwen hoge muren om ons heen. We vermijden echt contact. We zijn bang om kwetsbaar te zijn en gekwetst te worden. We doen maar wat. We zoeken naar mensen die het weten en kijken dan vooral naar welke mensen door veel andere mensen worden gevolgd. Dan gaan we ervan uit dat dat wel goed moet zitten.

We hebben beelden aangeleerd van hoe ons opgroeien eruit zou moeten zien. We hebben aangeleerd gekregen wat goed, beter, best is en vooral ook wat niet deugt. We zijn vergeten om dit allemaal ooit in twijfel te trekken omdat iedereen leeft naar die waarheid. Die schijnwaarheid waarin de realiteit is wat we op onze aardse leven hebben aangeleerd gekregen.

Het is mogelijk om de illusie te doorbreken. Wat daar nodig voor is? Inzien dat het leven eeuwig is. Dat we zielen zijn in een tijdelijk mensenlichaam. Dat we verbonden zijn met elkaar. Iedere ziel. Dat de werkelijkheid een wereld van liefde is, Dat we veilig zijn, Dat we al beschermd worden. Altijd, waar we ook gaan.

Er valt niets te vrezen. We mogen al onze angsten loslaten. We mogen vol overgave vertrouwen. Er wordt voor ons gezorgd. We zijn veilig. We hoeven niets te vrezen. Hier mogen we naar leven.

Zodra we dat doen doorbreekt de illusie. Dan zien we opeens dat dit ook werkelijk zo is. We nemen anders waar. We zijn nog op dezelfde plek alleen zien en ervaren we die plots heel anders. Het blijkt een liefdevolle plek te zijn. Een thuis. Iets waar we tijdelijk deel van mogen uitmaken. Iets wat er voor ons is. Iets wat voor ons gecreëerd is. Uit liefde. Om te groeien. Om ons bewustzijn uit te breiden. We zijn hier om een unieke ervaring op te doen. Om te leren.

We mogen in werkelijkheid genieten, leren, vieren, ontdekken, creëren. De wereld is ons speelparadijs!

[Geschreven op 22-11-2016]

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van een oud-studiegenoot van mij. Ze volgde mijn
Eén ding wilde ik echt nooit van anderen horen. Dan voelde ik me aangevallen. Ik
Drie dingen die in dit artikel aan bod komen. Wat te doen als je een
De afgelopen periode van mijn leven heb ik met een spirituele bril op leren kijken
Ik heb nooit anders gedacht dan dat Assepoester aan het einde van het verhaal gelukkig
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *