Mediteren: een mentale workout is net zo belangrijk als een fysieke workout

Mediteren: een mentale workout is net zo belangrijk als een fysieke workout

Met een mentale workout heb ik het over mediteren. Veel mensen weten dat een fysieke workout belangrijk is of ze het hun lichaam nou regelmatig geven of niet. Qua mediteren is het nog helemaal niet zo algemeen bekend en aanvaard hoe belangrijk het is en er zijn dus ook een hele hoop mensen die niet mediteren. Waarvan een deel van de mensen niet weet wat het is, een deel van de mensen er een oordeel over heeft en een deel van de mensen er wel van weet maar er niet aan toe komt.

Ergens niet aan toekomen betekent over het algemeen dat het geen prioriteit heeft. Iets krijgt geen prioriteit als niet bekend hoe de verhouding van de kosten en baten eruit ziet. Hier ga ik wat over vertellen in deze blog.

De baten van mediteren

Ik bespreek in deze blog de baten die ik door het mediteren ervaar en die voor mij ook daadwerkelijk belangrijk zijn. Er zijn buiten dit nog heel veel andere baten wetenschappelijk bewezen en door andere mensen die mediteren genoemd/beschreven in presentaties en blogs.

  1. Je traint je mentale krachtspier
    We hebben allemaal wel een ideaal beeld van hoe we eigenlijk willen leven. Vaak betekent dit dat we de ‘verstandigere’ keuzes willen maken. We willen eigenlijk geen vreetbuien, uren Netflixen en ons werk uitstellen. Om de juiste keuzes te maken, heb je mentale kracht nodig.

Dagelijks heb je een portie mentale kracht. Met iedere beslissing die je maakt, wordt dat portie een beetje kleiner. Dit betekent vaak dat je portie in de avond zo goed als leeg is. Een van de consequenties daarvan is dat het ’s avonds extra lastig is je los te wurmen van de verleidingen van tv, het internet en je mobiel waardoor je vaak te laat naar bed gaat.

Met mediteren heb je de mogelijkheid je potje mentale kracht aan te vullen. Hierdoor kun je net wat meer goede beslissingen aan op de dag.

2. Je kan beter voelen wat je nu verlangt
Er zijn op dit moment meerdere dingen die je zou kunnen doen, maar je weet even niet wat prioriteit heeft en je weet eigenlijk ook niet waar je zin in hebt. De oplossing? Even mediteren. Daarna kun je veel helderder voelen waar je nu eigenlijk echt zin in hebt. Dus voordat je allemaal beloftes maakt van dat je mee gaat naar die verjaardag, afspreekt met die vriendin of het nemen van een beslissing uitstelt door op je mobiel te gaan internetten, kun je het beste even mediteren.

Als je vaker mediteert dan merk je echt dat de drukte die je vooraf in je hoofd ervaarde verdwenen is en dat maakt dat je kan luisteren wat je gevoel je te melden heeft.

3. Je bent kalmer vanbinnen
Je weet ongetwijfeld voelt om met haast te vertrekken. Er zitten dan vaak ook nog allemaal extra dingen tegen en in je hoofd ben je aan het mopperen terwijl er adrenaline door je lijf gaat. Je hebt ongetwijfeld ook wel eens ervaren hoe het is als je ruim op tijd vertrekt en in rust je ding doet. Opeens is er nog tijd om die mooie wolken te zien en te glimlachen terwijl je langs de mensen loopt. Mediteren geeft je vanbinnen die rust van dat kwartiertje eerder vertrekken terwijl je helemaal niet een kwartier eerder vertrokken bent.

Ik ga bijvoorbeeld wekelijks naar de markt op woensdag. De markt is er tot 12.00 uur ’s middags. Ik heb tot 11 uur een afspraak gehad, ik moet nog een boodschappenlijstje maken terwijl ik de keuken door ga en ook nog mijn vriend bellen over onze afspraak om 12.15. Wat doe ik dan? Mediteren.

Het kost tijd, maar daarna heb ik de innerlijke kalmte om mijn vriend met een vriendelijke toon te bellen en in een minuut onze afspraak af te stemmen, ik heb de kalmte en de heldere blik als ik de keuken doorloop en mijn lijstje maak, ik vergeet mijn portemonnee niet en op de markt doe ik mijn rondje op efficiënte wijze waardoor ik het haal.

Ondertussen heb ik vriendelijk contact met de mensen bij de kramen, erger ik mij niet als er mensen voor mij aan de beurt zijn en als mensen langzaam voor m’n voeten lopen.

Je kunt zelf vast wel bedenken hoe het scenario zou zijn als ik met een gevoel van haast vertrokken was. Als ik m’n portemonnee niet vergeten zou zijn, zou ik wel benodigde spullen vergeten zijn te halen.

Bij elkaar maakt dit dat mediteren een van de gewoonten is met de grootste invloed op andere aspecten van je leven.

Tot slot als we het over kosten en baten hebben, wat kost het je wanneer je het NIET doet?

Wat kost het je dat je jezelf niet weet te stoppen wanneer je eenmaal ’s avonds media/entertainment aan het consumeren bent? Denk dan al aan de kwaliteit van je slaap, de lengte van je slaap, je uitgerustheid, je humeur en je energie op een dag. Daarmee heeft het weer invloed op je productiviteit e je relaties.

Wat is de prijs van de adrenaline die door je lijf raast, wanneer je aan het rennen en vliegen bent. Van het een naar het ander gaat zonder momenten van even in te checken bij je gevoel van wat je nodig hebt? Stress, en dat heeft ook weer consequenties op zoveel dat ik het niet eens ga beschrijven.

De kosten van mediteren

Ook bij deze weer de kosten die ik ervaren heb tijdens het proces van mediteren eigen maken.

1. De prijs is een stukje tijd van je dag
Tien minuten is genoeg om de baten ervan te ervaren. Zelf ben ik een tijdlang voor de 12 minuten gegaan waarbij ik mijzelf twee extra minuten gunde om in te komen. Op moment van schrijven ben ik aan het testen hoe ik 20 minuten mediteren ervaar. En tijdens het redigeren van dit artikel, ben ik uitgekomen op 15 minuten per dag 😊 In de praktijk betekent het dat ik later begin met werk dan dat ik niet zou mediteren. Gezien de voordelen, is het een prijs die zich terug betaalt in productiviteit en meer

2. De moeite die het kost om een nieuwe gewoonte aan te leren
Voordat je in je leven kunt beginnen met mediteren, is er wat denkwerk nodig en zul je een paar dingen moeten beslissen. Dit kost wat mentale kracht. Zo zul je een vast moment van de dag uit moeten kiezen voor het mediteren en wellicht dat je andere mensen ervan op de hoogte moet brengen van je je nieuwe bezigheid. Verder zul je wellicht meerdere momenten van de dag moeten uittesten voordat je jouw ideale mediteermoment gevonden hebt. Verder ervaar je niet meteen de eerste dagen al grote voordelen en kun je het gevoel hebben dat het niets oplevert. Toch zul je dan door moeten zetten.

3. De moeite die het kost om je nieuwe gewoonte vol te houden

De gewoonte volhouden is bij mediteren relatief makkelijk, omdat wanneer je eenmaal de voordelen ervaren hebt, het vrij makkelijk is om mediteren prioriteit te geven. Je voelt je minder goed, minder helder, minder gefocust, wanneer je het niet doet.

In deze blog geef ik uitleg over hoe je het starten met mediteren aan kunt pakken.

Misschien ook interessant voor je
Je hoort dat je te hard bent voor jezelf. Je zou meer zelfcompassie moeten hebben.
Wat brengt het ? Je voelt je rijk en gezegend. Je waardering voor het leven
Niet zo veel. Het leven is. Maar was als je toch wat wil zeggen? Denk
Ken je het gevoel van chronisch tekort schieten? Falen? Mislukken? Vind je jezelf iemand die
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *