Kijken met een spirituele bril op

Kijken met een spirituele bril op

De afgelopen periode van mijn leven heb ik met een spirituele bril op leren kijken naar het leven hier op aarde. In deze blog beschrijf ik een spirituele kijk op de werkelijkheid en hoe ik het leven ervaar sinds ik met een spirituele bril op naar de werkelijkheid kijk.

Deze werkelijkheid is slechts een ervaringsplek

De werkelijkheid zoals we deze met onze denkgeest waarnemen, zou je een illusie kunnen noemen. Waarom? Omdat we een eeuwige ziel zijn in een tijdelijk mensenlichaam. Ons lichaam gaat op een gegeven moment dood en onze ziel blijft voortbestaan. De wetten, normen en waarden zijn op zielsniveau anders dan die van de wereld waarin we met ons lichaam leven.

 Met onze denkgeest hebben we bedacht hoe we met elkaar kunnen overleven waarbij er heel veel angst regeert. Angst om iets te kort te komen, angst om er niet bij te horen, angst om af te wijken, angst om veroordeeld te worden, angst om ziek te worden etc.

Om te dealen met die vele angsten hebben we allerlei regeltjes bedacht. Gewoonten eigen gemaakt. Allemaal dingen die een zekere vorm van veiligheid bieden. Als je nou maar zus of zo doet dan minimaliseer je de kans dat je angst realiteit wordt. Zo werkt dat zo ongeveer.

Als we naar de spirituele werkelijkheid kijken dan zijn we allemaal gelijk geschapen zielen. Op spiritueel niveau hebben we geen lichamen, kennen we geen tijd en kunnen we niet sterven. We zijn allemaal gecreëerd door iets wat je God kan noemen. We hebben één schepper. Zielen zijn dus allemaal broeders en zusters van elkaar. Allemaal gelijk.

Het doel van iedere ziel is te groeien in bewustzijn en die groei uit zich in een steeds hoger wordende trillingsfrequentie. Als ziel in een mensenlichaam kunnen we een stukje groei doormaken en dit kan zich heel vaak herhalen. Leven na leven.

Op deze manier kijken veel mensen op aarde helemaal niet naar zichzelf. Het is echter heel interessant om dit perspectief een kans te geven en te ontdekken wat er gebeurt als je gaat leven volgens ‘spirituele regels en aannames’ in plaats van het standaard aardse perspectief.

 • Want wat als we inderdaad allemaal eeuwige zielen in een tijdelijk aards lichaam zijn?
 • Wat als onze maatschappij vooral gebouwd is vanuit allerlei angstgedachten?
 • Wat als onze oorspronkelijke spirituele werkelijkheid geen angst kent, je dit aanneemt en vervolgens nogmaals naar de aardse werkelijkheid kijkt?
 • Wat als we als spirituele wezens op aarde zijn om een spiritueel groeiproces door te maken met als resultaat bewustzijnsverhoging?

Hoe kijk je dan naar al onze aardse bezigheden? Welke keuzes maak je dan? Hoe wil je vooruitgang dan opvatten?

Kijken met een spirituele bril is interessant

Het is minimaal interessant te noemen om met een spirituele bril op naar ons aardse leven te kijken. Ik vond het zelfs een vele leukere bril dan de bril waarmee ik voor mijn spirituele ontdekkingstocht naar de wereld keek.

Ik zag zelfs in dat ik een keuze heb. Ik mag kiezen of ik mij in dit aardse leven laat leiden door de wetten, regels, gewoonten, normen en waarden die ik hier op aarde mee heb gekregen.

Of ik mag kiezen of ik mij in dit aardse leven laat leiden door een spirituele kijk die ik voornamelijk uit boeken heb, waarbij het boek Een Cursus In Wonderen als een gids kan dienen, maar je kan ook voor een Oosters georiënteerde insteek gaan.

Je hoeft niet met je verstand een beredeneerde keuze te maken

Bij het maken van een keuze voor een spirituele kijk, is het niet noodzakelijk om heel kritisch na te denken. Vanuit de spirituele kijk, kan je de aardse werkelijkheid afdoen als een illusie. Vanuit de aardse kijk, kan je de spirituele werkelijkheid afdoen als een illusie. Dus wat dat betreft staat het 1-1.

Ontdek wat je het beste gevoel geeft

Wat zin heeft, is te ontdekken wat je het beste gevoel geeft en welke insteek tot resultaten leiden die je met je aardse lijf en denkgeest als prettig ervaart. Want ondanks dat we spirituele wezens zijn, hebben we het op dit moment te doen met deze realiteit, een aards lichaam MET allerlei gevoelens, emoties, verlangens etc. Dus je ‘mag’ vooral kijken naar wat je op dit moment meer vreugde brengt. De aardse kijk of de spirituele kijk.

Dit zijn voorbeelden van hoe ik naar de wereld kijk met een spirituele bril op:

 1. Alle mensen die ik om mij heen zie, zie ik als broeders en zusters in de zin van totale gelijkheid. Niemand is meer of minder, ongeacht zijn of haar omstandigheden.
 2. Alle mensen die ik om mij heen zie, zie ik als deel van hetzelfde bewustzijn. Een bewustzijn met een gemeenschappelijk doel, namelijk verruimen. In spirituele zin helpen we elkaar te groeien. Door te fungeren als spiegels voor elkaar en door elkaar ervaringen te geven die ons aanzetten tot groei.
 3. Ik ga ervan uit dat gevoelens als innerlijke vrede, vervulling en liefde altijd in mij aanwezig zijn en dat ze hooguit vertroebeld kunnen zijn door angst. Qua activiteiten zet ik eerder in op het wegwerken van mijn angsten zodat ik helderder word dan dat ik op zoek ga naar wat mij in de buitenwereld die vrede, vervulling en liefde zou kunnen geven.
 4. Het wegwerken van angsten gaat in de praktijk door de blik naar binnen te kijken. Op te sporen wat er aan pijn, angst, verdriet zit en er liefde aan te geven. In de vorm van erkenning, acceptatie, vergeving, dankbaarheid. Maar het kan ook op een meer analytische manier door uit te pluizen waarvoor het dient, welke les eruit te halen is en te bezinnen op wat je eigenlijk zou willen ervaren, gevolgd door een (nieuwe) keuze(s).
 5. Ik ga er ook van uit dat al mijn ‘broeders en zusters’ in essentie liefdevol zijn en dat als ze zich niet liefdevol gedragen dat ze dan eigenlijk dezelfde dingen nodig hebben als die ik mijzelf geef om mijn eigen angsten weg te werken. (Met deze blik kun je dus wereldvrede bewerkstelligen en wat het tegenhoudt is een heersende overtuiging dat niet-liefdevol gedrag bestraft moet worden).

Dit is wat ik dagelijks leven in positieve zin merk van het kijken met deze spirituele bril:

 1. Er komen van allerlei kanten gelijkgestemden op mijn pad en deze mensen hebben een positieve houding. Het zijn mensen die zichzelf en anderen gunnen wat ze in hun hart verlangen.
 2. Een oordeel van een ander persoon over mij kan geen werkelijke afbreuk doen aan wie ik ben. Als een oordeel van een ander mij raakt dan weet ik dat er nog een (angstig) stukje in mij zit. Ik weet dat ik ervoor kan kiezen om dat stukje liefdevolle aandacht te geven, waarna het oordeel van een ander mij niet meer (op dezelfde manier) kan raken.
 3. Ik heb ingezien dat ik niet hoef te lijden, te ploeteren of op een aardse manier te presteren om fijne gevoelens te ervaren. Al die fijne gevoelens (zoals geluk, liefde, vervulling) zitten in mij en komen niet als een beloning na hard werken in aardse zin. Ik ervaar ze door te geloven dat ze al aanwezig zijn. Hierdoor voel ik mij ongeacht de omstandigheden vaak heel positief en blij. Als dat anders is dan herinner ik mijzelf eraan dat ik NU kan stoppen met piekeren en terug kan keren naar een staat van innerlijke vrede.
 4. Het moment dat ik een angst voel, denk ik automatisch: ‘Ah, interessant wat zit hier achter?’ De momenten dat ik angst of andere ongemakken voel, zijn extreem kort.
 5. Het lukt mij om allerlei dingen die aan de hand zijn vanuit een ander perspectief te bekijken waardoor ik veel minder in de greep raak van allerlei dingen die buiten mij aan de hand zijn. Waarbij ik een potentieel egoïstisch oordeel af doe met dat ik meer kan toevoegen aan de wereld als ik innerlijk vredig blijf, want vanuit vrede kan ik liefde aan anderen geven en dit kan niet als ik in een staat van angst verkeer.

Dit zijn uitdagingen die op mijn pad zijn gekomen nu ik kijk met een spirituele bril:

 1. Hoe geef ik zin aan mijn aardse bestaan op een manier dat het in overeenstemming is met mijn spirituele bril, want tot nu toe heb ik alleen maar geleerd om invulling te geven aan mijn leven met een aardse bril op.
 2. Hoe kan ik vanuit liefde kijken naar alles waar met een aardse bril op (hard) over geoordeeld wordt?
 3. Hoe blijf ik met mijn spirituele bril op toch dusdanig aards zodat ik op een aangename manier kan functioneren in de maatschappij?
 4. Hoe kan ik trouw blijven aan mijn blik van universele verbondenheid en liefde als mensen om mij heen iets anders ervaren en een aards perspectief als uitgangspunt hebben?
 5. Hoe kom ik aan aardse dingen als geld, eten en woonruimte op een manier dat ik trouw kan blijven aan mijn spirituele perspectief?

Ik ben blij dat ik de afgelopen tijd antwoorden op deze vragen gekregen heb. Ik werk het uit in een e-book. Dit boek bied ik hier gratis aan.

Misschien ook interessant voor je
Laatst zag ik een documentaire ‘Mijn seks is stuk’, gemaakt door Lize Korpershoek met zichzelf
In 2016-2017 was ik met veel belangstelling bezig met Een Cursus In Wonderen. Het is
Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van een oud-studiegenoot van mij. Ze volgde mijn
Eén ding wilde ik echt nooit van anderen horen. Dan voelde ik me aangevallen. Ik
Drie dingen die in dit artikel aan bod komen. Wat te doen als je een
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *