Je creëert je eigen realiteit

Je creëert je eigen realiteit

Ik moet mijzelf even proberen voor te stellen hoe het zou zijn als iemand dit gezegd zou hebben tegen de Suus die een paniekaanval had gehad, angst had om op straat te komen omdat ze mogelijk weer zomaar flauw zou kunnen vallen zoals eerder daadwerkelijk gebeurd was op de Grote Markt, en aan de Suus aan het daten was met een figuur die haar op het ene moment geweldig vond en haar het andere moment keihard afwees.

Ik weet niet of ik die boodschap had kunnen horen. Ondanks dat ik destijds wel op zoek ging naar oplossingen voor de paniekaanvallen. Want mijn zomerstage afzeggen vanwege overspannenheid? Ik schaamde mij dood!

De boodschap ‘je creëert je eigen realiteit’ kwam in de zoektocht naar herstel nog niet op mijn pad. Dit zou jaren later pas gebeuren.

Het moment dat ik het kon horen, was het voor mij een boodschap van hoop. Want als ik zelf mijn realiteit creëer dan ben ik dus niet afhankelijk van de wereld om in een situatie te kunnen komen in lijn met wat ik graag wil.

Voor mij was het tevens een boodschap van: ‘Alles is dus mogelijk.’ Als ik het zelf voor het kiezen heb, dan KAN ik dus internationaal bestseller auteur worden, geïnterviewd worden, op het podium staan en vooral elke dag schrijven over persoonlijke ontwikkeling.

De boodschap ‘je creëert zelf je realiteit’ haalde een drive in mij naar boven. ‘Het slachtoffer-denken’ liet ik achter me en ik durfde nog groter te dromen dan ik al deed.

Zelfs toen ik laatst nog in Napels beroofd werd, wist ik dat ik dit zelf zo gecreëerd had. Het leek van de buitenkant alsof ik ‘een slachtoffer’ was, maar zo ervaarde ik het niet. In een manifestatieproces komen altijd een aantal van elkaar te onderscheiden punten voor (zie ook deze blog) en deze had ik allemaal niet-intentioneel doorlopen voorafgaand aan de beroving. Ik zal illustreren hoe ik na de beroving in zag hoe ik dit stap voor stap zelf gecreëerd had.

 1. Zijn: Je bent in een ontspannen staat aanwezig
 2. In de aanloop naar Napels was ik sowieso wel het grootste deel van de tijd ontspannen aan het leven. Het ging lekker: ik had net een prachtige jas gemanifesteerd.
 3. In jezelf plopt een verlangen op of een idee wat een verlangen oproept.
  In mij ontstond er een gevoel van: ik wil goed voor mijn nieuwe jas zorgen. Ik wil niet dat er wat mee gebeurt op reis.
 4. Je kiest bewust wat het is wat je graag wil ervaren
  Ik koos ervoor om uit te zoeken wat ik kon doen om mijzelf te beschermen tegen eventueel ‘gevaar’. Het bewustzijn ken het woordje ‘niet’ niet. Dus als ik aandacht hebt voor ‘gevaar’ ook al is dat wat ik niet wil, dan is toch ‘gevaar’ waar ik aan denk en is dat actief in mijn brein aanwezig.
 5. Je neemt acties die in lijn zijn met dat wat je graag wil ervaren.
  Ik wilde dus ‘geen gevaar’ ervaren.
  – Ik hield mij bezig met het bekijken en vergelijken van reisverzekeringen.
  – Ik dacht er zou wat kunnen gebeuren met mijn jas of met mijn mobiel en ik zette de voorwaarden tegen elkaar af en qua jas was verzekering sowieso niet mogelijk en qua telefoon was mijn indruk dat ik met eigen risico en een maximale vergoeding niet zo ver zou komen als mijn telefoon gestolen zou worden.
  – Ik twijfelde een beetje tussen iets afsluiten en vertrouwen dat het wel goed zou komen en sloot geen verzekering af.
  – Het twijfelachtige gevoel bleef, en dacht: ‘Dan moet ik in ieder geval voor de zekerheid backups maken van mijn telefoon.
 6. Door de acties groei je in bewustzijn.
  Door te denken en acties te nemen in lijn met een mogelijk gevaar voor diefstal, raakte mijn bewustzijn nog meer afgestemd op ‘gevaar iets kwijt te raken’.
 7. In je nieuwe bewustzijn ploppen ingevingen op die leiden naar de manifestatie van wat je verlangt
  – De avond voor vertrek ontving ik van mijn vader een appje met dat er een programma van Napels op tv was ondanks dat hij weet dat ik geen tv kijk. Al hangend op de bank besloot ik de avond voor vertrek op mijn mobiel live te kijken. Wat aan bod kwam, waren de ‘baby gangs’ van Napels. Jonge arme mensen die een gewelddadige beroving niet schuwden. De beelden die ik zag waren dus goed in lijn met mijn angst voor gevaar.
  – Toen ging ik voor de eerste keer googelen: ‘Is Napels onveilig’? Uiteraard kwamen er verhalen naar boven.
  – Eenmaal aangekomen in Napels stapten we wat gedesoriënteerd uit de bus in de buurt van het station. Met onze telefoon probeerden we ons te oriënteren. Mijn vriendin liep en toen ik stil stond, was er ondertussen een man voor me komen staan die zich leek te oriënteren op het stelen van mijn telefoon. Ik deed mijn telefoon snel in mijn tas en liep met stevige passen naar mijn vriendin. Ik voelde mij gespannen. Bij aankomst had ik dus eigenlijk meteen een pre-manifestatie van wat ik niet wilde. Een pre-manifestatie is dat je aandacht valt, waar je met je aandacht en afstemming op gericht bent. Het is zoals de zwangere die overal zwangeren ziet. Het zien rijden van de auto die je graag wil hebben. Ook een dreiging van het gevaar wat je niet wil, maar waar je wel met je aandacht bent, is een premanifestatie.
  – Met mijn vriendin besprak ik zoekend naar de airbnb het gevoel van onveiligheid wat ik op dat moment had en zij vertrouwde de situatie van zojuist ook niet. Door erover te praten, gaf ik nog meer aandacht en focus aan wat ik niet wilde.
  – Al lopend door Napels zag ik veel armoede en mensen die op straat leefden/rondhingen. Kortom: nog meer focus op mogelijk gevaar.
  – Bij de airbnb vroeg ik naar de veiligheid in Napels (iets waar ik tot nu toe nog nooit in mijn leven bij een stedentrip naar gevraagd had). Door het antwoord voelde ik mij niet gerust gesteld.
  – Op straat verkeerde ik in angst. Een energie van angst is de allerlaagste energie die je kan hebben, en dat trekt mensen aan die ook op een lage frequentie vibreren.
  – Er waren meerdere situaties op straat die mij onveilig deden voelen en waarbij de spanning door mijn lijf gierde.
  – Ook in de airbnb verborg ik mijn laptop steeds voor een vertrek naar buiten.
  – Bij een van de keren dat we buiten liepen, voelde ik mij redelijk ontspannen. Uit het niets kwam er in een keer een scoorter voorbij, met iemand erop die met een harde ruk mijn handtas van mijn lijf rukte. Vervolgens reed hij zo een drukke weg op. Qua timing was het divined te noemen. Hij had mijn tas, kon precies invoegen op een weg die normaal heel druk was.

Dat waar ik voor vreesde was gebeurd. Ik was niet verbaasd. Niet in shock. Het was zo in lijn met waar ik vanbinnen op afgestemd was. Ik voelde mij zelfs in zekere zin opgelucht. Ik had het gehad.

Op basis van de wetten van bewuste creatie is dit een perfect manifestatieproces geweest. Het had alleen niet de uitkomst die ik met mijn verstand graag zou willen hebben.

Precies daarom was het de ultieme wake-up call voor mij om echt verantwoordelijkheid te nemen voor: mijn gedachten, mijn aandacht, mijn woorden, mijn acties en mijn intenties.

Want ik creëer mijn eigen realiteit.

En misschien heb je nu zoiets van: Suus, ben je niet een beetje hard voor jezelf? Zoiets kan toch gewoon gebeuren en daar kan je toch niks aan doen?

Er zijn echter maar twee opties waarvoor ik kan staan in het leven.

1. Ik creëer niet mijn eigen realiteit
Het leven overkomt mij daarmee en ik ben ofwel een onschuldig slachtoffer bij vervelende situaties en een geluksvogel bij gewenste situaties.

2. Ik creëer wel mijn eigen realiteit
Ik heb zelf controle over mijn ervaringen door er bewust op te letten wat ik denk en voel. Daarbij is het mijn verantwoordelijkheid om op basis daarvan steeds bewust bij te sturen in de door mij gewenste richting. Als ik de resultaten heb die ik wil, dan zie ik het als iets wat ik zo gecreëerd heb. Wanneer ik onwenselijke resultaten heb, dan ga ik er ook vanuit dat ik dit zelf gecreëerd heb.

Ik kies voor de tweede optie. Omdat ik mij daarom ook geen slachtoffer voelde, lukte het goed om te dealen met wat er gebeurd was in Napels. Ik wist dat het geen zin had om Napels te vervloeken en mijzelf zielig te vinden. Ik wist wel dat het zin had om acties te nemen om mijn vibratie te verhogen. Ik had namelijk veel momenten op de lage vibratie van angst gezeten. Nu koos ik er bewust voor om acties te ondernemen die tot een hogere vibratie zouden leiden, zoals mindsetwerk, dansen, ontspannen een film kijken.

Ik wist ook dat ik er met die paar acties niet definitief uit de angst komen, want ik had al behoorlijk wat momentum gegeven aan angstgevoelens. Ik durfde nu eindelijk te erkennen dat het onverstandig was om in een staat van angst de straat op te gaan. Nu koos ik er daarom voor om met de taxi van A naar B te gaan.

Je kan tenslotte beter erkennen dat angst aanwezig is en hierop inspelen door jezelf te beschermen dan het proberen te ontkennen en ‘het gevaar’ tegemoet te treden.

Uiteraard is het niet zo dat ik voor altijd door had moeten gaan met mijzelf op deze manier te beschermen voor de buitenwereld. Echter kan het soms enkele dagen, weken of maanden duren tot je genoeg momentum hebt opgebouwd in de vibe van vertrouwen. In die vibe zou ik niet meer zo ontvankelijk zijn voor de gevaren waar ik eerder voor vreesde.

Hoe kan je op de hoogte zijn van hoe bewuste creatie werkt en toch creëren wat je niet wil?

Laat ik kort zeggen: bewust creëren is een leerproces. Eerst heb je het inzicht. Dan is het uitzoeken hoe je het toe kunt passen en dan is het oefenen met vallen en opstaan. De grootste uitdaging waar je als ‘bewuste creator’ mee te maken hebt, zijn je eigen ingeprente opvattingen over je eigen identiteit, over wat er mogelijk is, wat er niet mogelijk is, hoe de wereld in elkaar zit, hoe de wereld niet in elkaar zit, wat goed is en wat slecht, wat normaal is en wat raar, wat gevaarlijk is en wat veilig is, wat waardering oplevert en wat straf etc. etc.

We krijgen in de eerste plaats al ontzettend veel mee wanneer we nog in de baarmoeder zitten. Daarna krijgen we van alles ingeprent in de eerste maanden en jaren van ons leven. Dan worden we jarenlang gevormd door een buiten wereld waarin (over het algemeen) niemand uitgaat van het uitgangspunt dat je zelf je realiteit creëert.

Je hebt jezelf ontzettend veel eigengemaakt op een onbewust niveau. Je dagelijkse ‘aansturing’ gebeurt grotendeels via het onbewuste. ‘95% van je beslissingen maak je op de automatische piloot’, is een bewering die ik regelmatig terug zie komen.

Om bewust te creëren heb je eigenlijk bewust het onbewuste niveau te herzien om bewust nieuwe ervaringen te scheppen en daarmee heb je dus ook nog eens vaak af te wijken van je omgeving.

Je ervaart bijvoorbeeld geld tekort in je realiteit en je wil bewust overvloed creëren. Dan heb je daarvoor heel je geld-identiteit te veranderen. Want een diepe opvatting als: ‘Ik kan altijd maar net rondkomen’, hoort niet bij de gewenste identiteit van een overvloedig persoon. Je hebt ontzettend veel te herzien, je hebt je aandacht af te halen van wat je niet wil en te zorgen dat je denkt en voelt in lijn met wat je wel wil.

Het betekent min of meer 24/7 bewust zijn van je gedachten, gevoelens, woorden en gedrag plus een hoop innerlijk werk en zelfreflectie. Het betekent niet opgaan in de realiteit die je waarneemt en tegelijkertijd ook weer niet je kop in het zand steken wanneer je bepaalde gevoelens hebt bij de realiteit die je waarneemt.

Dit laatste had ik teveel gedaan met Napels. Ik voelde de angst en in plaats van te erkennen: ‘Ik ben angstig’, en actief passende maatregelen te nemen, hield ik toch voor me hoe angstig ik was en liep ik gewoon op straat rond zonder dat mijn waardevolle spullen goed weggestopt waren. Het enige wat ik deed was zoveel mogelijk positieve gedachten te denken over de mensen op straat en mijn vibratie hoog te houden door dagelijks af te stemmen en te mediteren. Maar dat was niet genoeg.

Zie jij nu ook in dat het helemaal niet vreemd was dat ik beroofd werd? Als dit voorbeeld je helpt te vatten dat je zelf je realiteit creëert dan was het de beroving zeker waard 😊

Misschien ook interessant voor je
Manifesteren kan op twee manieren. Een meer zuivere manier en een meer 'onzuivere' manier. Vaak
Uit je comfort zone gaan om te groeien: dat is de manier de we allemaal
Op vakantie bezocht ik een rommelmarkt. Een van de drijfveren om ervoor uit bed te
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *