Home

Home

Jij bent een persoon die net een beetje anders in elkaar steekt dan de meeste andere mensen. Je bent gevoeliger, sneller overprikkeld, idealistischer, intuïtiever, meer empathisch en creatiever.  Tegelijkertijd heb je niet bepaald een hoge dunk van jezelf, word je vaak niet gezien en gewaardeerd voor wie je bent en heb je er een behoorlijk zware last aan om jezelf aan te passen aan de verwachtingen.

Je studententijd zit erop. Je hebt nog een heel leven voor de boeg. Je wil sowieso een leven waarin jij je veilig, vrij en gelukkig voelt. Daarnaast wil je met jouw inspanningen in je werkende leven graag iets zinnigs bijdragen. Je moet geloven in wat je doet, anders dan kan je nooit werkelijk gelukkig zijn in een functie.

Naast deze enigszins bescheiden verlangens, heb je ook wel bepaalde beelden van wat helemaal ideaal zou zijn. Je hebt je favoriete Instagrammers en mensen die je volgt die heel goed zijn in iets waar jij je ook graag mee bezig houdt of zou willen houden.

In je fantasie en dromen waan je je ook weleens een influencer of een impactmaker: een beroemd schrijver, een illustrator, muzikant/zanger(es), danser, film- of documentairemaker, fotograaf, ondernemer, spreker of iemand die dan heel succesvol is in een bepaald project of iemand die een app ontwikkeld of een uitvinding doet.

Het zijn vooral van die gedachten die je hebt wanneer je vrij bent en ligt te luieren. Alleen zodra jij jezelf weer een beetje opgeladen hebt dan heb je nog altijd eerst met ‘het gewone leven’ te dealen. Je werk, je relatie/vriendschappen, je familie, de was, de boodschappen en het zou al heel wat zijn als al deze dingen niet zo belastend voor je energie waren. Want tuurlijk: als je tijd en energie over zou hebben dan is er nog van alles wat je ook nog wil ontplooien, regelen, doen.

Soms begin je dan ook weleens aan iets nieuws waar je dan even fanatiek in bent. Bijvoorbeeld gezond eten of sport. Het volgen van een cursus. Het lezen van bepaalde boeken. Iets maken. Het is daarbij een van je grootste frustraties dat het lijkt alsof je echt een betere versie van jezelf bent, je voelt je megagoed maar dan na een tijdje stagneert de boel weer. Andere (onverwachte) dingen vragen je aandacht en je voelt je achteraf zo rot dat je niet hebt doorgezet dat je ontmoedigd bent om de draad weer op te pakken. Je wilt het wel, maar stelt het uit.

Als je jezelf grotendeels herkent in deze beschrijvingen dan is de kans ook groot dat je ooit de diagnose ADD hebt gehad of ADHD. Zo niet, dat je jezelf waarschijnlijk goed zult herkennen in de INFP-persoonlijkheid.

Je bent een type wat ongeveer 5% deel uitmaakt van de bevolking. Een type wat tijdens het opgroeien moest passen binnen een systeem wat ontworpen is voor een heel ander persoonlijkheidstype. En omdat je niet wist hoe jouw brein precies anders functioneerde dan de rest, heb je een zware tijd gehad met jezelf aanpassen. Grote kans dat je zo aan het einde van je laatste studie niet altijd een heel goed idee hebt van wie je bent, wat je nou werkelijk wil en wat er mogelijk is voor jou in de wereld.

Het is helaas volkomen normaal dat je worstelt met psychische klachten in de categorie van angsten en/of depressie. Daarnaast is het niet vreemd als je last hebt van stress, een vol hoofd en oververmoeidheid.

Ik als schrijver van deze blog is zo’n beetje alles wat ik hierboven geschreven heb op mij van toepassing. Mijn missie met mijn hele blog/website/aanwezigheid op social media, is dat je het volgende beseft:

  1. Het volgen van een levenspad waarbij jij jezelf blijft aanpassen aan de norm om aan de buitenkant een leven te creëren wat er succesvol uitziet, gaat je NOOIT gelukkig maken.
  2. Het volgen van een levenspad waarbij jij innerlijke rust kunt ervaren ondanks alle externe omstandigheden, en zo je keuzes kunt maken op basis van wat voor jou van binnen klopt, is een pad dat gegarandeerd richting geluk is.

Je hele leven ben je via basisschool, middelbare school, studie klaargestoomd voor het eerste pad. Sorry. Het succesplaatje wat je hebt mee gekregen, heeft een strekking als: je haalt je diploma(‘s), vervult een baan, vindt een partner, een huis, sticht een gezin en/of maakt carrière .

Lukt dit niet goed, bijvoorbeeld omdat je: geen werk kan vinden, single bent, je studie niet hebt afgemaakt, last hebt van psychische en/of lichamelijke klachten, je geen lening kan krijgen/te weinig inschrijftijd hebt: dan ervaar je een probleem. Niet waar?

Grote kans dat je ook denkt dat als al die dingen die je nu belemmeren zijn opgelost, dat het dan allemaal wel goed komt en dat je je geluk vindt.

De maatschappij waarin jij op dit moment leeft, is grotendeels op deze situaties en verlangens gebouwd. Je doet dus of goed mee en ‘maakt het’ maatschappelijk gezien. Of je kan niet goed meekomen en doet dan een beroep op wat de ‘verzorgingsstaat’ te bieden heeft aan oplossingen. Zoals psychische zorg, lichamelijke zorg, omscholingstrajecten en dat soort dingen.

Optie 2 is als route op dit moment nog helemaal niet zo goed doorgedrongen in de maatschappij. Op die manier kijken en denken hoort in Nederland meer in de ‘alternatieve’ hoek. Het is hoek doordrongen van eeuwenoude wijsheid die wel gebruikt en ervaren kan worden maar waar in het westen in zekere zin een taboe op zit. Al is dit wel heel langzaam aan het verschuiven omdat er vanuit de breinwetenschappen ook steeds meer bewijs komt voor hoe je zelf je leven en geluk van binnenuit kunt beïnvloeden.

Wil je via optie 2 in je leven tot bloei brengen dan heb je vanaf het punt waar je nu staat ontzettend veel uit te zoeken. Je bent met pijn en moeite eindelijk tot het punt gekomen waarop jij het huisje-boompje-beestje-carrière leven op kunt bouwen. Maar wil je een leven opbouwen waarbij helemaal alles is afgestemd op jouw unieke zelf, zodat jij in dat leven floreert zonder het dus vanbinnen zwaar te hebben dan heb je jezelf te scholen in hoe je dat dan doet.

Met die scholing ben ik nu zelf een aantal jaren fanatiek bezig en voor mij is alle zwaarte in het leven weggevallen. Met het toepassen van de kennis die ik verzameld heb, heb ik:

  • De hele gang van zaken in mijn eigen hoofd werken op een manier dat ik er profijt van heb in plaats van dat ik er last van heb. Bijvoorbeeld piekeren en negatieve zelfpraat is een last. Het automatisch herzien van een piekergedachte en automatische positieve zelfpraat is waar ik juist van profiteer.
  • De hele wijze waarop ik werk vormgegeven op een manier dat ik optimaal functioneer zonder last te hebben van stress. In plaats van in loondienst werk ik als locatie onafhankelijk ondernemer online en deel ik mijn eigen dagen in. Zo kan ik trouw zijn aan mijn ideale ritme, na ieder uur werken een pauze houden en blijf ik vrij van een overload aan prikkels, iets wat anders ten koste zou gaan van mijn prestaties.
  • Verder heb ik continu de vrijheid om mijn buitenwereld steeds weer in lijn te brengen met mijn innerlijke groei. Wanneer ik groei als mens, kan ik dit bijvoorbeeld direct omzetten naar een training en deze aan een klant geven. Ik zit niet vast in een rol of functie waarbij ik maar een deel mag zijn van wie ik ben, maar een deel van mijn talenten in kan zetten en waarbij het uitdagingsniveau zich niet zo snel ontwikkelt als dat ik mij ontwikkel. Het gaat echter niet alleen om ondernemerschap, zo is het in alle gebieden van mijn leven. Hoe ik woon, hoe ik mijn relaties verdiep, hoe ik sport, hoe ik eet.. Mijn binnenwereld is als het ware de norm voor de keuzes die ik maak. Ik kies wat voor mij/mijn energie werkt. Ik baseer mij niet langer op de normen van de buitenwereld.

Zwaartes die helemaal over voor een groot deel zijn weggevallen: mij bezig houden met de goedkeuring van anderen, mij aanpassen, mijzelf inhouden, mijzelf klein houden, mijzelf niet laten zien, sociaal angstig zijn, onzekerheid, minderwaardigheid, gebrek aan zelfvertrouwen, subassertief door het leven gaan, verslavingen aan medicatie, eten, roken, slechte communicatie in relaties, mijn geslotenheid, denken dat er iets mis met mij is, beperkende gedachten qua wat er voor mij mogelijk is, chronisch uitstelgedrag en vluchtgedrag in media, consumptie…

Ik ben erop uit om als schrijver zo transparant en open mogelijk te zijn over hoe ik mijn leven leef, hoe ik transformaties op verschillende gebieden van mijn leven aanpak of heb aangepakt, welke kennis ik gebruik en welke strategieën ik hanteer om door te groeien in een leven waarin ik helemaal tot mijn recht kom. Ik geloof namelijk dat je daar ontzettend veel aan hebt. Ik ben ook gekomen waar ik sta dankzij de mensen die hun kennis en ervaringen gedeeld hebben.

Ik wil je in heldere taal en met herkenbare eigen-ervaringsverhalen in aanraking laten komen met een levenspad waar je die innerlijke geluksstaat treft en weet te handhaven ondanks de omstandigheden. Een pad wat je uitnodigt om je meest ware en krachtige zelf aan het licht te brengen en daarmee een belangrijke rol te vervullen in je leven. Een pad wat vrij is van de struggles van het normale maatschappelijke leven, zoals stress, burnout, depressie, angst, ongelukkig zijn, struggelen en overleven.

In de rol van ‘rust in je hoofd specialist’ neem ik je via trainingen/begeleiding mee naar de wijze waarop jij de boel in je hoofd weet aan te sturen op een manier dat je gedachten, een manier van denken en gewoontes ontwikkelt die bijdragen aan het creëren van het leven dat jou past in plaats van dat je hoofd je daarbij in de weg zit.

Iets wat mij vooral interesseert is hoe jij via de rust in je hoofd tot ontplooiing komt en prestaties weet te leveren die in lijn liggen met de potentie die je in je hebt. Daarom bied ik met name rust-in-je-hoofd-begeleiding aan mensen die tevens gedreven zijn om tot zelfontplooiing te komen. De innerlijke rust geeft je het geluk en het in staat zijn om het beste uit jezelf te halen, geeft je vrijheid en de mogelijkheid een impact te maken.

Ik bied blogs en trainingen (gratis)

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

suus in napoli