Hoe zou jij je 80e verjaardag willen vieren?

Hoe zou jij je 80e verjaardag willen vieren?

In het nu kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Er speelt heel veel tegelijkertijd. Bij de beslissingen die je nu maakt of wil maken zijn er talloze dingen waarmee je rekening houdt. Dingen die er nu allemaal toe lijken te doen. Deze vraag helpt om in de chaos van alledag het bos weer te zien en in actie te komen.

Wat moet ik nou qua werk? Wat wil ik nou echt? Wat is voor mij nou het beste op dit moment om te doen? Waar zal ik op inzetten met mijn onderneming? Het zijn allemaal vragen die je van dag tot dag bezig kunnen houden en waar je flink in vast kunt lopen.

Tot een JUIST antwoord ga je overigens sowieso niet komen (je antwoorden zullen namelijk meeveranderen met jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling). Maar de vraag: ‘Hoe zou jij je 80e verjaardag willen vieren?’, helpt je om op DIT MOMENT in ieder geval richting te bepalen. Waardoor je over kunt gaan naar actie en dus het piekeren, nadenken en overdenken kunt stoppen.

Hoe zou ik mijn 80e verjaardag willen vieren?
Er kwam gelijk een heel duidelijk antwoord in mij op. Als ik NU zou moeten zeggen hoe ik mijn 80e verjaardag wil vieren, dan is het eerste wat in mij opkomt: ‘Ik wil met mensen delen welke inzichten ik op dat moment als 80-jarige heb. Hoe is het om 80 te zijn? Hoe kijk ik op dit moment naar het leven? Wat zijn mijn meest recente inzichten?’

Het maakt mij niet uit hoe ik het deel. Misschien zijn er mensen om mij heen die geïnteresseerd zijn in mijn inzichten en die mij komen bezoeken. Misschien woon ik ergens afgelegen in de natuur en eet ik een taartje met een geliefde en neem ik daarna een video op en deel ik mijn inzichten via internet met de wereld. In ieder geval hoefde ik er niet over na te denken om te bepalen hoe het er op mijn 80e verjaardag aan toe mag gaan. Ik zag het direct voor me.

Alles wat je later wil, wil je eigenlijk NU. Dat is de waarheid. Want wat ik WERKELIJK op mijn 80e zou willen kan ik nu helemaal niet weten. Het enige wat nu te weten valt, zijn mijn verlangens op dit moment. Dus wat betekent het dat ik NU zeg dat ik op mijn 80e verjaardag wil delen wat mijn meest recente inzichten in het leven zijn? Dat ik NU wil delen wat mijn meest recente inzichten in het leven zijn.

Grappig, want als je mij zou vragen: ‘Suus, wat wil jij OP DIT MOMENT met je onderneming?’, dan zou er een mix aan antwoorden komen die in grote lijnen wel op hetzelfde neerkomen. Maar qua details weet ik het vaak zo erg niet, dat mijn hele antwoord op de vraag een vaag verhaal zou worden. Dat terwijl het qua 80e verjaardag voor mij zonder nadenken zo helder is als wat. Ik wil mijn meest recente inzichten delen met de wereld (punt). Niks geen twijfel.

Ik heb echt de indruk dat dit mij gaat helpen om mij niet teveel te laten afleiden door alles wat NU ook mogelijk is. Want als we het over acties nemen hebben en je mij vraagt me: ‘Wat wil je NU doen?’ Dan zie ik rommel om mij heen en dan denk ik ‘opruimen misschien’. Of ik denk aan de mailtjes die ik nog niet beantwoord heb, en denk: ‘die mailtjes maar eens beantwoorden’. Of ik denk aan dat leuke e-book dat ik nog wil lezen en denk: ‘Ja, dat is nu ook wel leuk.’ Of ik zie die zon en denk: ‘Naar buiten gaan, lijkt me een goed idee want de zon schijnt nu nog’.

Ik ga nu experimenteren met de ‘stip-aan-de-horizon-techniek’ (zoals ik dat nu bij deze noem). Wil ik NU nog steeds op mijn 80-ste verjaardag het allerliefst inzichten delen met de wereld? Mooi, dan ga ik dat in ieder geval doen op de momenten waarop ik acties wil nemen voor mijn onderneming maar niet exact weet wat ik dan precies wil doen. Wil ik op mijn 80e wat anders? Oké, dan is er reden voor een koerswijziging.

Ik verwacht dat die koerswijzigingen veel minder frequent zullen zijn, dan wanneer je me steeds in het NU zou vragen welke kant ik NU met mijn onderneming op wil. Op micro-niveau verandert dat namelijk om de haverklap terwijl het er in grote lijnen misschien wel steeds op neer komt dat ik simpelweg recente inzichten over het leven wil delen met anderen.

Wat heb jij aan dit inzicht?

  1. Weet dus dat alles wat in je op je 80e zou willen, dingen zijn die je nu eigenlijk al wil
  2. Het is soms moeilijker om in het NU koers te bepalen voor het nu dan om hetzelfde te doen voor de toekomst, omdat je voor het nu veel meer details in zicht hebt waardoor je moeilijker het grotere plaatje kan zien.
  3. Het grotere plaatje zie je wel weer door na te gaan wat op je 80e belangrijk voor je is. Daar kun je vervolgens op in spelen bij je keuzes en acties die je onderneemt.

Ondanks dat ik geloof in overgave in het moment, heb ik de indruk dat het helpend kan zijn om een aantal koersbepalende richtlijnen voor jezelf te hebben. Zeker voor de tijd dat je nog niet ten volste vanuit die overgave leeft en af en toe in het denken schiet en daarin vastloopt. Het beantwoorden van de vraag: ‘Hoe zou jij je 80e verjaardag willen vieren?’, zie ik dan als een eenvoudige manier om helderheid te scheppen over wat ik nu dan eigenlijk wil.

Om de daad bij  het woord te voegen heb ik dit nieuwe inzicht zo snel mogelijk met je gedeeld  😉

PS Het is ook een grappige vraag als conversation starter om (‘stiekem’) te achterhalen wat iemand op DIT moment eigenlijk verlangt 😀

PS 2: Waarom volg je mij? Ik ben daar heel benieuwd naar. Wil je hieronder reageren of me een pb via Facebook sturen? Fijn als je me dat wil laten weten!

Misschien ook interessant voor je
Toen ik ervoor koos om in vrijheid te leven, in de betekenis dat ik mij
Wat als je niet komt als het avondeten klaar is omdat je in je flow
7. Ben jij jezelf gaan gedragen naar de aannames die je over jezelf en de
Voordat je begint met het zelfonderzoek Ik heb twaalf vragen voor je en ze nodigen
Eén ding wilde ik echt nooit van anderen horen. Dan voelde ik me aangevallen. Ik
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *