Hoe ik balans breng tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Hoe ik balans breng tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Iemand met een goede balans in mannelijke en vrouwelijke energie zul je herkennen als iemand die acties uitvoert volgens plan, praktische zaken op orde heeft, met beide benen op de grond staat en iemand die tegelijkertijd acties en keuzes voort laat komen uit intuïtie, handelt vanuit een basisstaat van verbondenheid en regelmatig een stap achteruit zet om te reflecteren en bij te sturen.

Doorgeschoten in mannelijke energie
Schiet je door in de mannelijke energie dan kan het zijn dat je heel hard aan het werk bent, echt in de actiestand zit zonder dat wat je doet is afgestemd. Je resultaten dwing je min of meer af met hard werken en je bent daar zo druk mee dat je niet door hebt dat je innerlijke leiding je van alles duidelijk probeert te maken over of je nog op het goede pad zit. Je werkt zonder afstemming op je gevoel/intuïtie en je beloning in de vorm van resultaten zijn vaak een beetje magertjes. Juist omdat je zo hard werkt, zou je meer verwachten. De korte termijn voldoening zit hem vaak in de aanname: ‘Ik heb taken X, Y en Z weggewerkt vandaag’, dus ik ben weer goed bezig geweest vandaag. Hierdoor voelt iemand zich dan goed. Waarbij het dus kan zijn dat taken X, Y, Z beter helemaal niet uitgevoerd hadden kunnen worden aangezien iemand in de basis op het verkeerde pad zit of op een doodlopende weg bewandelt. Dat laatste wordt echter niet gezien/gevoeld/erkend omdat de focus ligt op ‘doen’ en ‘doorgaan’. Een stap naar achter doen om te reflecteren voelt als tijdsverspilling.

Doorgeschoten in vrouwelijke energie
Schiet je door in de vrouwelijke energie dan kan het zijn dat je een beetje een zweverig of dromerig overkomt op anderen. Je bent als het ware met je hoofd in de wolken. Je ontvangt voortdurend ingevingen en goede (lees: briljante) ideeën maar het lukt steeds maar niet om ze stap voor stap tot realisatie te brengen in de aardse wereld. Via innerlijk werk zoek je remedies voor het gegeven dat je zo weinig voor elkaar krijgt in het aardse leven. Je gaat bijvoorbeeld zelfonderzoek doen om overtuigingen en patronen op te sporen die maken dat je idee X niet de wereld inzet. Je komt diepere angsten tegen om te falen en gaat deze dan weer helen. Vervolgens voel je je goed omdat je innerlijk weer iets hebt opgelost of doorzien. Aan het einde van de dag voel je voldoening: je hebt niet zozeer iets praktisch bereikt maar je hebt wel een innerlijke doorbraak bereikt. Er wordt gedacht dat dit in de toekomst het verschil gaat maken. Echter blijft iemand hangen in hetzelfde patroon waarbij er steeds weer een nieuw innerlijk probleem wordt gevonden en opgelost maar er weinig structurele uitvoerende acties genomen worden.

Bij mij is het doorgeschoten in het vrouwelijke
Ik ben mijzelf ervan bewust geworden dat ik nogal ben doorgeschoten in de vrouwelijke energie. Het doen aan persoonlijke ontwikkeling vind ik heerlijk. Reflecteren, diep in mijzelf duiken en ik vind het fantastisch om een of andere diepgewortelde angst of pijn onder ogen te komen. Vanuit de vele bronnen die ik verwerk ter bevordering van mijn persoonlijke ontwikkeling, wordt het ook alleen maar aangemoedigd om aan zelfonderzoek te doen. Het is de weg naar mooie (abstracte) dingen zoals innerlijke vrijheid, eenheid, ‘zijn’, heelheid etc. Daarnaast zijn er ook andere beloften en beweringen die erop wijzen dat het innerlijke werk het belangrijkst is om te krijgen wat je wil en dat je alles kunt krijgen wat je wil wanneer je het innerlijk werk maar doet. De buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. Wil je een andere buitenwereld zien, zul je de binnenwereld eerst moeten transformeren. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor iemand die het fijn vindt om te reflecteren en te bezinnen. Toch merk ik na duizenden uren aan innerlijk werk toch echt dat de buitenwereld niet echt in lijn is met mijn ideaalplaatje. Waar is het vrijstaande huis met weids uitzicht over de landerijen? Waar is überhaupt een volledig ingerichte woning en werkplek?

Zonder acties blijf je met lege handen
Het resultaat van innerlijke transformatie is zonder verdere acties in de buitenwereld echt alleen dat je iets doorziet, maar het is nog niet dat je ook daadwerkelijk als vanzelf gaat leven naar wat je doorzien hebt. Er moet iets zijn van een integratie van het nieuwe in het dagelijks leven voordat iets wat doorzien is je ook daadwerkelijk in de aardse wereld nieuwe resultaten gaat geven. Eindelijk beseffen dat roken slecht is en hoe het komt dat je bent gaan roken en waarom je het blijft doen, verandert niks in de buitenwereld wanneer je met precies hetzelfde gedrag doorgaat.

De wereld voornamelijk aanvliegen vanuit die vrouwelijke energie is dus nogal beperkend. Dus hoe breng ik het mannelijke en vrouwelijke meer in balans? Dit zijn de richtingen waarin ik het zoek.

 1. Bewustwording van blinde vlek en geen stereotype willen zijn
  Het is natuurlijk begonnen bij bewustwording. Door een bepaalde podcast had ik opeens door van ‘Fuck, ik ben een stereotype’. Zo iemand die dan vol innerlijke wijsheid zit met allemaal kristallen om zich heen maar dan geen auto of rijbewijs bezit om van A naar B te komen in. Dit was een voorbeeld uit een Amerikaanse podcast, waarbij in Amerika het niet hebben van eigen vervoer natuurlijk veel meer in ding is dan in Nederland. Maar ik voelde mij toch aangesproken. Dan denk ik toch aan de vele duizenden euro’s die ik in nog een cursus en nog een coach voor persoonlijke ontwikkeling stop en aan het niet investeren van een paar duizend euro in een rijbewijs en auto. Dus ik besloot in ieder geval: ‘Zo’n stereotype wil ik niet zijn’.
 2. Visie zonder actie is dagdromen
  Deze uitspraak heb ik op een papier geschreven en aan de muur gehangen. Ik weet dat dagdromen heel comfortabel is. Ik weet dat ideeën in mijn hoofd altijd perfecter en mooier zijn dan ze ooit in de praktijk kunnen zijn. Zonder actie creëer ik echter niks anders dan een dagdroom en een dagdroom heeft in de aardse realiteit geen waarde. Mij persoonlijk geeft het wel een goed gevoel, maar dat is eigenlijk ook alleen maar omdat ik mij de potentie voorstel van het gerealiseerde idee in de wereld. Alleen het goede gevoel oproepen zonder er iets mee te doen, is eigenlijk een kwestie van mijzelf voor de gek houden.
 3. Stoppen handelen afhankelijk te stellen van de omstandigheden
  Ik heb in mijn dagelijks leven hele routines waarvan ik geloof dat ze een bijdrage zijn aan mijn helderheid en energie. Deze routines zijn in zekere zin heilig voor me. Denk bijvoorbeeld aan mijn ochtendritueel met daarin onder andere mediteren, ademwerk en buiten bewegen. Zo heb ik ook een avondritueel en een tussen-de-middag ritueel. Als ik opeens een ingeving heb dan kon ik heel erg de houding hebben van: ‘Ja maar hier kan ik nu mijn tijd niet aan besteden want ik moet nu mijn ritueel uitvoeren om mij goed te voelen/energie te hebben/mij op te laden’. Nu is mijn uitgangspunt: als ik een ingeving niet opvolg vanwege dat soort redenen dan werk ik vanuit omstandigheden. Werken vanuit omstandigheden is een niet-werkende slachtofferstrategie om mee in het leven te staan (zie ook de vorige blog over be-do-have). Het leven weiger ik nog langer aan te vliegen vanuit slachtofferschap, dus ga ik er nu vanuit dat er altijd genoeg tijd en energie beschikbaar is om opvolging te geven aan een ingeving en dat ik mij onmiddellijke actie kan permitteren.

Een kleine kanttekening hierbij is wel dat je duidelijk moet hebben waar je heen wil. Ingevingen krijg je in lijn met je doelen en intenties dus het werkt niet helemaal lekker wanneer je de ene dag zegt: ‘Ik wil een baan in loondienst’, en de andere dag zegt: ‘Ik ga volledig voor het ondernemerschap’. Zonder duidelijkheid over wat je wil, vliegen je ingevingen ook alle kanten op. Dus het is wel slim om wat reflectietijd te besteden aan wat je werkelijk wil.

 1. Herprogrammeren op identiteit
  Ik heb voor mijzelf in kaart gebracht wat voor mentaliteit de in mijn ogen echt succesvolle mensen hebben. Mensen die zowel leven in lijn met het bestaan van de universele wetten en hun intuïtie als die met hun onderneming honderdduizenden mensen bedienen. Ik heb alles opgeschreven wat ik kon bedenken van hoe deze mensen in het leven staan op basis van alles wat ik van dat soort mensen gezien en gehoord heb. Ik heb eerst een verhaaltje geschreven in de zij-vorm. Zij doen dit en dat. Zij denken dit en dat. Hiervan heb ik later een vertaalslag gemaakt naar de ik-vorm en dit verhaal heb ik ingesproken en opgenomen met een spraakrecorder. Deze audio speel ik nu herhaaldelijk af. Dit doe ik wanneer ik wakker word, wanneer ik onder de douche sta, tijdens het koken, wanneer ik mij kaar maak om naar bed te gaan. Qua strekking moet je bijvoorbeeld denken aan zinnen als:

“Ik vind het normaal om contacten te leggen met mensen die mij aanspreken en ik ga ervan uit dat de ander hierop zit te wachten omdat het een normaal aspect van het werkleven is.”

“Ik raak niet van slag bij een zakelijke ‘nee’. Ik vraag zoveel dat het logisch is om ook af en toe nee te horen.”

“Ik begrijp de werking van de hersenen en laat gewone mechanismen van het brein dan ook niet tot getut leiden.”

 1. Innerlijk werk losgetrokken van werk voor mijn onderneming
  Voor mij was het heel verleidelijk om het innerlijk werk ook als werk op te vatten en dus als iets om onder werktijd te doen. Aan een kant omdat innerlijk werk mij indirect een succesvollere ondernemer kan maken. Een ondernemer heeft nou eenmaal ook een bepaalde mindset nodig en moet bijvoorbeeld zichtbaar durven zijn en aanbod durven doen ondanks het risico op afwijzing. Anderzijds ligt mijn werk in het verlengde van mijn innerlijk werk. Waar ik mee bezig ben en doorzien heb, kan ik weer vertalen naar trainingen en content. Via innerlijk werk creëer ik waarde voor de wereld.

Toch merkte ik dat mijn dagen makkelijk uit zes uur aan innerlijk werk konden bestaan en maar een uurtje of drie aan strategische acties nemen bestond. Ik had structureel te maken met een hele grote hoop aan potentiele waardevolle creaties voor de wereld en een hoeveelheid werktijd waarin ik misschien net een klant in kon helpen en een blog kon schrijven. Alleen had ik dan geen tijd meer over om hem nog te redigeren en publiceren.

Nu heb ik innerlijk werk en uitvoerend werk losgetrokken van elkaar. Doordeweeks is tussen 9.00 en 18.00 uur echt actiegericht ondernemen. Geen innerlijk werk, geen podcasts, geen cursussen en ook geen strategisch denkwerk maar echt uitvoering. Voor die tijd en na die tijd is er ruimte voor het innerlijke werk. Omdat ik daar zo verslaafd aan ben, gebeurt het toch wel. Zelfs als ik dus in de avond ook gewoon moet sporten, koken en eten. Door het innerlijk werk iets meer in te beperken ontstaat er ook een wat minder grote stapel van potentiële creaties waar ik iets mee wil in mijn actie-tijd dus valt het geheel ook wat beter bij te benen. Er ontstaat letterlijk een betere balans.

Overig
– Ik stel vragen gericht op meer inzicht verkrijgen in het in balans krijgen van het mannelijke en vrouwelijke. Hierdoor komt er als vanzelf waardevolle informatie op mijn pad of er komen inzichten vanuit mijn dromen.
– Ik doe aan Biodanza en daarin zitten ook oefeningen waarbij er vanuit mannelijke of vrouwelijke energie gelopen of gedanst wordt. Hierdoor wordt ik mij ook meer vanuit mijn lichaam bewust van het mannelijke en vrouwelijke.
– Ik hou mij bezig met tantra en verken hoe daarin de mannelijke en vrouwelijke energie een rol speelt.
– Ik heb mij meer open gesteld voor het doen van praktische investeringen (ik heb bijvoorbeeld gekozen om in kleding en een nieuwe computervoorziening te investeren in plaats van in een manifestatiecursus)

Ik ben benieuwd of jij jezelf meer herkent in het hebben van meer mannelijke of vrouwelijke energie of dat je hebt opgemerkt dat je aardig in balans bent.

Misschien ook interessant voor je
Om te beginnen wil ik deze vraag nog even aanscherpen, want ik kan me voorstellen
Twee jaar geleden was ik op het OpenUp festival en ik ving op dat er
Het is ’s avonds na het eten. Lamlendige modus aan. Ik heb een motiverende YouTube-video
Je hoort dat je te hard bent voor jezelf. Je zou meer zelfcompassie moeten hebben.
Met een mentale workout heb ik het over mediteren. Veel mensen weten dat een fysieke
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *