Heftige emoties, woede, onredelijkheid, moodswings door ADD? Of was het de Pil?

Heftige emoties, woede, onredelijkheid, moodswings door ADD? Of was het de Pil?

Ik was ergens in de twintig toen ik tot de ontdekking kwam dat ik mogelijk ADD zou hebben. Wat ook bij het kenmerkenlijstje hoorde was het hebben van moeilijke emoties, laat ik ze maar even zo noemen. En stemmingswisselingen ook.

Soms kon ik me zo woedend voelen van binnen vanwege iets wat van een afstandje bekeken zo erg niet in verhouding stond tot die woede. Ik kon het bijvoorbeeld al heeeel irritant vinden als m’n partner net zei dat ik iets moest doen net op het moment dat ik uit mijzelf al op het punt stond dat te gaan doen. Maar ik kon bijvoorbeeld ook intense woede voelen als ik tot de ontdekking kwam dat er nog was in de machine zat op het moment dat ik naar bed aan het gaan was en ook nog eens de volgende dag op tijd op moest.

Wow, wat haatte ik de wereld dan opeens. Maar ook gewoon als ik honger had, begon ik kortaf te doen.

Het ging trouwens niet alleen om gevoelens van woede. Ik kon gewoon ook zo erg over iets inzitten, iets waar ik op dat moment niks aan zou kunnen doen of veranderen, maar er dan wel mijn humeur door te laten verpesten. Bijvoorbeeld dat opeens iets anders ging dan ik het in mijn gedachten had, dan kon ik ook al grimmig zijn in mijn gedrag. Overigens wist ik op het moment dat ik dat soort emoties ervaarde vaak helemaal niet zo goed waar het nou precies aan lag. Ik voelde mij gewoon ‘meeeh’, en gedroeg me vaak onredelijk.

Toen ik aan de medicijnen ging, verdwenen die heftige emoties en de moodswings. Maar toen ik op een gegeven moment met de pil gestopt was en daarna ook met medicijnen en toen weer aan de pil ging, kwamen die moodswings weer terug en die onbestemde gevoelens van woede, verdriet en onmacht. Qua emotie werd toen ik stopte met de pil weer alles ok. Enkel wat chagrijn voordat ik ongesteld werd en verder gewoon normaal.

Daarnaast heb ik ook wel het gevoel dat ik iets volwassener ben en heb ik door dat je zelf heel goed in staat bent om te besluiten om niet mee te gaan in negatieve emoties. Je kan iets voelen en het vervolgens toelaten waardoor je gaat snauwen en onredelijk bent. Je blijkt als mens ook gewoon in staat om vast te stellen: Woooow ik voel me nu echt zoooo boos, maar ik wil de sfeer helemaal niet verzieken dus ik doe gewoon alsof er niks aan de hand is of doe zelfs extra lief. En tadaaa. Die vervelende gevoelens zakken en niks aan de hand. Weer geen ruzie gemaakt om niks.

Dus ook qua emoties geldt dat je jezelf kan trainen er anders mee om te gaan waardoor je jezelf prima in de hand hebt (zonder medicijnen) en ik raad toch ook aan om even te letten op anticonceptie met hormonen. Ik heb lang gedacht dat ik gewoon van mijzelf een rotkarakter had en dat de pil die ik gebruikte zo licht was (Lovette) dat ik er nooit iets van een effect achter heb gezocht.

Maar nu ik dus geen Pil meer gebruik, heb ik überhaupt geen last van heftige boze gevoelens die ik moeilijk kan plaatsen.

[Artikel geschreven op 16 mei 2016]

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Wat is ADD nou eigenlijk? Ik heb weleens gelezen dat ADD niet bestaat of dat
Dit is een bewering om simpelweg eens op te bezinnen. Ik zeg niet dat het
Je wil productiever zijn. Hebt er inmiddels van alles over gelezen en nu ben je
Je bent ontzettend goed in uitstellen maar nu je jezelf eindelijk ergens toe hebt kunnen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *