“Wat ben je toch hard voor jezelf!”

“Wat ben je toch hard voor jezelf!”

– Wekker. Meehhh. Dacht het niet. Snooze x 3. Minstens.

– Oké, oké, ik word al wakker. Wekker uit. Browser open.

– Shit, is het alweer zo laat? Met enige haast spring je onder de douche, ontbijt dat lukt nog net en ondertussen check je nog even wat nieuws.

– Tijd om aan de slag te gaan. Jeetje, zoveel mails?!

– Je belangrijkste taken uitstellen door nog even een rondje favoriete sites en social media te doen, nog even een koffie te maken, nog even je mobiel te checken en een appje te beantwoorden, nog even naar de wc te gaan, nog even een boterham te eten, nog even de vuilniszak te vervangen, nog even in je agenda te kijken. Hè shit, je wordt gebeld…

– Eenmaal aan de slag, zit je er helemaal in. Geen ruimte voor pauze, je werkt een boterham weg vanachter de computer en geïrriteerd als je je werk toch moet onderbreken omdat er een afspraak met iemand staat waardoor het in je hoofd nog doorratelt met werk en je je niet aanwezig voelt in het gesprek. Zou koffie helpen? Een red bull?

– Het moment dat je weer verder aan de slag wil, kom je er maar niet in. Je blijft maar op je mobiel van de ene site naar de andere site gaan en ondanks dat je in je hoofd zegt dat je hem weg moet leggen, lijken je vingers het te vertikken. Hoe kom je uit deze vibe? Kon je maar slapen!

– Na nog drie kwartier jezelf alsnog aan het werk gekregen te hebben, is het tijd om de werkdag af te ronden. Je bent kapot! Ohja, urenregistratie, blehhhh, nu echt geen energie voor. Dat doe ik morgen!

– Zo, nu even vrijuit alles checken wat je nog wilde checken. Apps beantwoorden. Je lief bellen. Qua contacten is alles bij.

– Nu tijd voor een drankje! Dat heb je wel verdiend na zo’n dag!

– Na het eten eindelijk ‘me time’! Wat wordt het? Netflix of World of Warships?

– Fuck, het is alweer 00.00 uur geweest. Nog even…

– Zo, ik lig. Even mobiel checken, wekker zetten, slapen.

Zou een dag ervan jou zo uit kunnen zien? Dat is helemaal oké, als je jezelf hier top bij voelt! Maar wat als je diepste verlangen is om jezelf tot ontplooiing te brengen? Wanneer je droomt over van waarde zijn voor de wereld? Jij jezelf via jouw unieke creaties in welke vorm dan ook tot uitdrukking wil brengen? Je jezelf werkelijk vervuld wil voelen? Je het gevoel wil hebben dat je potentie eruit komt? Je dromen en doelen hebt die je echt wil realiseren? Je wil ervaren wat men zou kunnen bedoelen met liefde, geluk en succes? Wat dan?

Dan ga je er met bovenstaand dagelijks leven niet komen.

Hoe krijg je dan wel het leven wat je werkelijk wil? En wat betekent dat dan voor de invulling van mijn dagelijks leven? 

Aan de hand van deze vragen ben ik een paar jaar geleden aan de slag te gaan met het optimaliseren van het leven in lijn met mijn verlangens. Het uitgangspunt was meer doen van wat goed voelt en aanpassen wat eigenlijk niet goed voelt, plus een standaard verlangen om vrij te zijn en veel te schrijven (oké, oké, een verlangen om internationaal bestseller auteur te zijn van inspirerende boeken). Ik wilde dus duidelijk iets groots bereiken.

Vergeleken met hoe mijn dagelijks leven was, dan zou iemand het met bovenstaand beschreven leven het nog helemaal niet zo gek doen.

Regelmatig ging ik pas diep in de nacht naar bed en soms werd het alweer licht terwijl ik nog op mijn mobiel bezig was. Een uur snoozen in de ochtend. Daarna sigaretten maken terwijl ik nog een filmpje keek op mijn mobiel. Eten, een Ritalin erin, terug naar bed en spelletjes op mijn mobiel. Tot een uur of 15.00 uitstellen wat ik werkelijk moest doen. Rond 18.00 uur aan de sterke drank om de rebound van de Ritalin op te vangen. Pizza erin, tv kijken en op de bank in slaap vallen.

Als mensen mij nu zien in mijn dagelijks leven, dan wil je niet weten hoe vaak ik hoor:

‘Wat ben je hard voor jezelf’, ‘Ben je niet te hard voor jezelf?’, ‘Je moet niet zo streng zijn voor jezelf’.

Waarom?

Ze ontdekken dat ik graag 5 uur op sta, terwijl ik helemaal nergens heen hoef

Ze horen dat ik geen tv of Netflix heb en überhaupt geen series WIL kijken

Ze ontdekken dat ik geen alcohol drink

Ze ontdekken dat ik vaak meer zin heb in vroeg slapen dan een feestje tot laat

Ze horen mij ‘nee’ zeggen tegen een suikerrijk toetje

Ze zien mij ’s ochtends om 7 uur touwtje springen in de tuin

Je moest eens weten hoe ik mij voel, nu mijn dagelijkse gewoonten meer in meer in lijn komen met wat voor mijn geest en lichaam het allerbeste tot nu toe lijkt te werken. Ik voel mij ontzettend goed, iets wat misschien wel het allerbelangrijkste is. Vrij van verslaving aan sigaretten, suiker, medicatie (überhaupt geen meds), tv, internet, media, shoppen. Daarnaast krijg ik qua output zoveel meer voor elkaar. Daar kon ik jaren eerder alleen maar over kon dromen.

Je zou kunnen zeggen dat mijn hele leven ingericht raakt in lijn met wat goed voelt voor specifiek mij. Daarbij bedoel ik de manier van goed voelen die duurzaam is. Dus geen snelle beïnvloeders via middelen die verdoven of je breinhuishouding beïnvloeden, maar dingen als:

– Dagelijks mediteren

– ’s Nachts genoeg slaap (meer dan 8 uur)

– Dagelijks buiten komen en bewegen

– Meerdere keren sporten per week

– Recreatief internetten en mediagebruik pas nadat ik gedaan heb wat voor mij belangrijk is

– Een grens aan mediagebruik zodat ik de avonden veel bewuster invul

– Maaltijden eten met aandacht, dus zonder scherm

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn dagelijkse leven zit vol met gewoonten die mij een goed gevoel geven. Een fantastisch gevoel zelfs!

Ik geniet werkelijk van de stilte en de frisse lucht als ik ’s ochtends vroeg buiten ben

Ik geniet intens van mijn zorgvuldig in elkaar gezette ontbijt met zaden, noten en fruit

Ik voel mij op momenten gedurende de dag zo extreem verbonden met mijzelf. Een beetje als euforie wanneer je echt een uitzonderlijk goede prestatie hebt geleverd en daarvoor beloond wordt, maar dan gewoon steeds zomaar, terwijl je je tanden poetst, naar buiten kijkt of je bed bent ingestapt omdat er zo’n besef doordringt van hoe ontzettend blij je bent met je leven.

Ik ben trots op mijzelf dat het mij daadwerkelijk gelukt is om zoveel goede gewoontes erin te krijgen en vol te houden. Ik ben zo trots dat ik eager ben om te blijven ontwikkelen, nieuwe experimenten aan ga door te horen wat voor anderen supergoed werkt en dat ik mijn hele leven op deze manier bewust creëer in lijn met wat voor mij werkt.

Het was niet lang geleden dat ik als een aan van alles en nog wat verslaafde ADD’er met een bijstandsuitkering bij mijn ouders woonde wegens teveel problemen in mijn leven.

Ik begrijp dat mensen die mij alleen nu zien vanaf de buitenkant misschien denken, wat ben je hard voor jezelf. Want het lijkt alsof ik mijzelf plezier ontzeg. Wat ik werkelijk doe, is mijzelf steeds consequenter geven wat mij vanbinnen echt goed doet voelen en dat is een levensstijl geworden.

Als mensen mij een opmerking toewerpen rondom ‘hard zijn’, dan vraag ik mij toch wel eens af. Wie is er hier nou werkelijk hard voor zichzelf? Niet vanuit een oordeel naar hen, maar vanuit hoe het leven voor mij voelde toen ik niet hard voor mijzelf genoemd werd, maar eerder een ‘levensgenieter’.

Zeg eens eerlijk. Hoe hard is een leven waarin je niet doet wat je werkelijk wil, niet de energie hebt die je werkelijk wil, niet de rust hebt die je werkelijk wil, niet de ruimte hebt die je werkelijk wil, niet de vrijheid hebt die je werkelijk wil, de discipline niet hebt om te doen wat je werkelijk wil? Een leven waarin je je regelmatig bewust bent van dat er toch meer in jezelf zit en de frustratie dat het er niet uit komt. Een leven waarin je regelmatig geconfronteerd wordt met mensen die dingen hebben bereikt die voor jou niet weggelegd lijken.

Uit ervaring weet ik dat dit pijn doet. Een pijn die zich tijdelijk laat verdoven door middelen, media en eten. Maar een pijn die niet weg gaat tenzij je bewuste stapjes zet naar een leven in lijn met de jij die je werkelijk verlangt te zijn.

Je leest het goed! Met kleine stapjes in de juiste richting (voor jou!), verandert je ervaring van het leven. Pijn maakt plaats voor goede gevoelens en je zult al gauw nieuwsgierig zijn naar hoe je leven eruit zou komen te zien als je doorzet met wat voor jou werkt. Want er is niet veel verandering nodig om al te kunnen ervaren dat wat er nog meer mogelijk is in het leven, wellicht toch ook voor jou is weggelegd.

Via Facebook geef ik diverse trainingen waar je allerlei kleine stapjes vind die je direct kunt implementeren en waardoor je bij toepassing ook meteen voordelen zult ervaren.

Misschien ook interessant voor je
Je beseft dat je nergens echt op focust en je behaalt daarmee geen wenselijke resultaten.
Ik merk dat ik best veel tips geef over wat je allemaal zou kunnen inbouwen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *