Met één goede gewoonte je dagelijkse productiviteit verbeteren

Met één goede gewoonte je dagelijkse productiviteit verbeteren

Je wil productiever zijn. Hebt er inmiddels van alles over gelezen en nu ben je eraan toe om je leven te verbeteren. Misschien zijn er wel dertig dingen die je wil veranderen. Het werkt alleen niet om je leven in een keer drastisch om te gooien. Je houdt het misschien een paar dagen vol en daarna verval je weer in je oude gedrag. Met je eigen checklist voor productiviteit integreer je met één nieuwe gewoonte meerdere wenselijke gedragingen geleidelijk in je leven.

Hoe werkt het?

Neem eenmalig de tijd om een persoonlijke checklist met wenselijke gedragingen samen te stellen. Kruis vervolgens aan het einde van iedere werkdag aan welk gedrag je die dag vertoond hebt. Het maakt niet uit wat je score is, zolang je het maar opbrengt om je checklist dagelijks even na te lopen.

Voorbeeld van een checklist voor productiviteit

Hieronder de checklist die ik zelf gebruikt heb om mijn productiviteit te verbeteren. Ik werkte vanuit huis als freelancer en schreef daarnaast een scriptie. In mijn checklist zette ik de gedragingen die ik wilde vertonen. Aan het einde van de werkdag kruiste ik aan wat mij die dag gelukt was.

 
Voldaan aan het volgende?

Vorige nacht 7,5 uur geslapen.  
Mijzelf na het douchen volledig aangekleed, opgemaakt en haar gedaan voordat ik iets anders ging doen.  
15-30 minuten naar buiten geweest en eventueel actief bewogen voordat ik begon aan mijn werktaken.  
Bureau schoongemaakt en netjes voordat ik eraan ging zitten.  
Realistische takenlijst gemaakt voor de dag alvorens ik met taken begonnen ben.  

Welke van de volgende dingen heb ik toegepast om mijn productiviteit te bevorderen?

Gradaties aangebracht in mijn takenlijst: wat moet ik echt doen en wat zou ik daarnaast graag doen.  
Bij het opstellen van mijn takenlijst vastgesteld of deze dag scriptie, werk of regeldingen centraal staan en mij hieraan gehouden.  
Binnen een half uur na het opstellen takenlijst, 10 minuten gewerkt aan hoofdtaak (scriptie/werk/regeldingen).  
Minimaal 3 uur gewerkt aan scriptie, werk of regeldingen.  
Geen eigen initiatief genomen in het onderhouden van sociale contacten (mail, bellen, appen, sms,  Facebook) tussen 9.00-17.00 uur.  

Heb ik onderstaande toegepast, als de desbetreffende situatie zich voordeed?

Ingevingen parkeren door middel van een notitie en daarna door met taak.  
Ingegrepen zodra ik besefte dat ik ergens in vastliep (overslaan, eerst een andere taak doen).  
Ingegrepen zodra ik besefte dat ik te lang blijf hangen in een zoekactie op het internet? Bijvoorbeeld door een later tijdstip te bepalen waarop ik mag heroverwegen of ik alsnog door wil gaan.  
Heb ik plotselinge zakelijke verzoeken adequaat afgehandeld als mijn dag in het teken stond van scriptie of regeldingen? Bijvoorbeeld door aan te geven wanneer ik wel beschikbaar ben (in plaats van alles laten vallen voor een werkopdracht).  
Tien minuten geschreven over mijn ambities en hoe ik ze kan verwezenlijken, als ik merkte dat ik bijzonder veel moeite had om te beginnen aan mijn taken.  

 

Tips bij het maken van je checklist

  • Focus op het positieve. Zorg dat je kruisjes kunt zetten wanneer je iets goeds gedaan hebt en maak dus geen checklist voor het monitoren van onwenselijk gedrag. Zo kun je letterlijk scoren en dat geeft een goed gevoel.
  • Zorg voor genoeg ‘kleine wenselijke gedragingen’ op je checklist. Drie uur productief werken, is niet altijd haalbaar. Door ook veel kleine wenselijke gedragingen op je checklist te zetten, maak je het voor jezelf makkelijker om te scoren en dat is wel zo prettig.
  • Voorkom het woord ‘niet’ in je checklist. Je onbewuste kent geen ontkenningen. Je hebt er daarom meer aan om dagelijks terug te lezen: ‘Eerst een uur gewerkt en daarna pas mijn e-mail gecontroleerd’, in plaats van: ‘Niet mijn e-mail gecontroleerd voor tien uur ‘s ochtends’. De informatie die onbewust blijft hangen is dan: ‘E-mail gecontroleerd voor tien uur ’s ochtends’. Je hebt er meer aan als onbewust het gedrag blijft hangen wat je juist wel wil vertonen.
  • Wees persoonlijk en zo specifiek mogelijk. De checklist is er om jou te helpen en hoe meer je voor maatwerk gaat hoe beter. Durf je zwaktes te onderkennen door de remedie expliciet te maken. Je doet het voor jezelf. Mocht iemand je checklist onverhoopt toch lezen, besef dan dat je waarschijnlijk een inspiratie bent voor die ander. Iedereen heeft zo z’n zwaktes en jij pakt ze klaarblijkelijk aan.

 

Waarom de checklist werkt

Waarom is een dagelijkse checklist genoeg om verandering te bewerkstelligen? Omdat je dagelijks stilstaat bij de gedragingen die je wil vertonen, word je met weinig moeite ‘bewust onbekwaam’. Je wordt je er steeds meer van bewust wanneer je ‘het onwenselijke’ gedrag vertoont en dat kan een onprettig gevoel geven. Bijvoorbeeld wanneer je de dag begint met het openen van je mailbox terwijl je voornemen was om eerst een uur te werken. Om van dat gevoel af te komen, kun je besluiten je inbox alsnog weg te klikken en het bekijken van je e-mail een uurtje uit te stellen. Je groeit daarmee van ‘bewust onbekwaam’ naar ‘bewust bekwaam’. Dat is een cruciale stap bij het realiseren van duurzame gedragsverandering.

Ervaringen met de dagelijkse checklist voor productiviteit

De moeilijkheidsgraad is het opbrengen van de discipline om dagelijks (of op werkdagen) de checklist te gebruiken. Omdat ik de checklist als een hulpmiddel gebruikte naast coaching, had ik een stok achter de deur omdat ik wekelijks verslag uit wilde brengen van mijn ontwikkelingen. Door de checklist zijn een aantal nieuwe gewoonten echt doorgedrongen in mijn systeem. Door de winst die ik ermee behaald heb, kan ik zeker aanraden om met een dagelijkse checklist te werken bij het integreren van nieuwe gewoonten in je leven.

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Iedere liefde waar ik sinds de middelbare school het bed mee heb gedeeld, weet dat
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Wat is ADD nou eigenlijk? Ik heb weleens gelezen dat ADD niet bestaat of dat
Dit is een bewering om simpelweg eens op te bezinnen. Ik zeg niet dat het
Je bent ontzettend goed in uitstellen maar nu je jezelf eindelijk ergens toe hebt kunnen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *