Druk in je hoofd: ADD of iets anders?

Druk in je hoofd: ADD of iets anders?

Een van de kenmerken van ADHD/ADD is het druk in je hoofd hebben. Het kan dan zijn dat ik een liedje in m’n hoofd heb, ondertussen associaties en gedachtenkronkels heb bij wat ik op dat moment waarneem en mijzelf aan het voornemen ben om nu aan de slag te gaan met wat ik daadwerkelijk moet doen. Maar waardoor is het zo druk? En waarom lukt het mij niet om mij te focussen op de dingen die ik moet doen? ADD? Het zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar er zijn er meer.

In ieder geval kan ik stellen dat ik met wat moeite heel goed de drukte in mijn hoofd onder controle heb. De formule? In ieder geval dagelijks mediteren (een minuut of 15) en daarnaast dingetjes opschrijven in m’n boekje of telefoon. Dat zijn de belangrijkste twee, denk ik. Aanvullend zou ik nog kunnen zeggen: sporten, genoeg slaap, dagelijks daglicht, pauze nemen na ieder uur werken/ computeren. Daarnaast is het wellicht nog een kwestie van realistische doelen stellen voor de dag, die je ook af kunt vinken en waarna je je werk kan afsluiten voor de dag (dat scheelt weer stress en bijkomende gedachten).

Ik noem misschien nogal wat in een alinea. Het zijn allemaal dingen waaraan ik gewerkt hebt. Toen ik de diagnose kreeg, was ik in feite slecht voor mijzelf aan het zorgen, had ik verschillende problemen waar ik mij druk om maakte en had ik geen effectieve manier van werken (eindeloos uitstelgedrag) etc.

Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe het was toen ik Concerta voor de eerste keer nam. Al mijn drukke gedachten in mijn hoofd verdwenen inderdaad. Echt zoals je dat ook weleens beschreven ziet staan op andere websites. Dat je gedachten als een mist wegtrekken. Dat had ik ook.

De muziek die altijd op de achtergrond aanwezig was verdween. Mijn wilde associaties verdwenen. Het was rustig. Stil. Alles wat er was, was ik die tegen mijzelf zei: ‘Laat ik dan maar eens aan de slag gaan’. Maar heel vaak dacht ik ook: ‘Laat ik op bed gaan liggen en even genieten.’ En je kan ook opeens supergoed focussen op stomme spelletjes op je mobiel. Dus mocht je enige hoop hebben dat je uitstelgedrag verdwijnt door medicatie: dat is niet zo. Er is nog steeds motivatie en discipline nodig.

Inmiddels zie ik het nemen van een Concerta of Ritalin als de luie manier om rust in mijn hoofd te creëren. Die rust is namelijk ook gewoon te bewerkstelligen door jezelf door dus bijvoorbeeld te mediteren, jezelf te trainen in productief werken en door goed voor jezelf te zorgen (qua slaap, eten, beweging etc).

Het is meer moeite dat zeker, maar het is wel echt de moeite waard. Weet je waarom? Omdat je dan kunt blijven profiteren van je (te) gekke, snelle associatieve brein. Die plek waar je gekke, baanbrekende, creatieve ideeën vandaan komen. Serieus.

Door gebruik van medicijnen gaat het als het om creativiteit aankomt plotseling een stuk slomer in je brein. Afhankelijk van je dagelijkse bezigheden kun je hier meer of minder last van hebben. Ik heb een tijd medicijnen gebruikt toen ik in de daklozenopvang werkte. Ik had daar voornamelijk praktische taken te verrichten dus dat was verder niet zo’n probleem. Echter, het schrijven van teksten gingen echt voor geen meter meer.

Wat ik op dit moment aan het doen ben. Een lange lap tekst schrijven over van alles en nog wat rondom ADHD doe ik in een rap tempo achter elkaar. Ik zie dat ik twee A4-tjes vol heb en dat ik nu ongeveer een uur achter mijn laptop zit. Nou, je wil niet weten hoe het met mijn schrijfvaardigheden en schrijftempo gesteld was toen ik nog wel medicijnen gebruikte. Plots kon ik opeens een uur doen over een e-mail.

Dat snelle brein, wat je als ADHD(-achtig) persoon hebt, werkt niet meer in je voordeel zodra je aan de medicijnen gaat. Dat is in ieder geval mijn ervaring en ook de ervaring van veel andere mensen die om die reden gestopt zijn met medicatie. Dus als reden omdat dan een stuk creativiteit verdwijnt waardoor je dus ook niet meer goed bent in het werk waar je anders heel goed in zou zijn.

Maar goed, drukte in je hoofd heb je dus zelf voor een groot deel in de hand. Het hoeft niet noodzakelijk te wijzen op ADHD of ADD. Het kan ook wijzen op gewoontes die je hebt die niet bevorderlijk werken voor je gemoedsrust. En ja, je hoofd wordt rustig van medicijnen maar het kan ook zonder. De prijs die je mogelijk betaalt met medicatie is je creativiteit (gelukkig komt dit wel weer terug nadat je een tijdje gestopt bent met medicijnen).

[Artikel geschreven op 16 mei 2016]

Naast deze blog heb ik ook een besloten Facebook-groep waarin ik wekelijks waarde bied, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen en exclusieve blogartikelen. Ook kan je mij in deze groep bereiken voor vragen en kun je verzoekjes indienen voor nieuwe content.

De groep is gericht op mensen met  ADD of het persoonlijkheidstype INFP die hun leven bewust willen creëren in lijn met wat werkt voor hen zodat alles beter wordt. Dingen die zoal voorbij zijn gekomen in de afgelopen weken zijn:

  • Training rust in je hoofd
  • Tips om eerder uit bed te komen zonder te snoozen
  • Deze denkfout maakt het verschil tussen een zwaar en een licht leven
  • Over problemen oplossen door aandacht te geven aan zelfwaardering
  • Als het integreren van al die goede gewoontes weerstand oproept

Je vindt de gratis groep hier: https://www.facebook.com/groups/add.infp/ 

Misschien ook interessant voor je
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Wat is ADD nou eigenlijk? Ik heb weleens gelezen dat ADD niet bestaat of dat
Dit is een bewering om simpelweg eens op te bezinnen. Ik zeg niet dat het
Je wil productiever zijn. Hebt er inmiddels van alles over gelezen en nu ben je
Je bent ontzettend goed in uitstellen maar nu je jezelf eindelijk ergens toe hebt kunnen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *