Bewust manifesteren: hoe werkt dat?

Bewust manifesteren: hoe werkt dat?

Manifesteren kan op twee manieren. Een meer zuivere manier en een meer ‘onzuivere’ manier. Vaak stoppen we als mensen veel moeite in de ‘onzuivere’ manier  en onbewust manifesteren we op de ‘zuivere’ manier. In deze blog zorg ik dat je de manieren van manifesteren kunt herkennen en onderscheiden. Ook laat ik je zien hoe je bewust op de zuivere manier kunt manifesteren, zodat je meer op een moeiteloze manier krijgt wat je werkelijk verlangt.

Onzuiver manifesteren

Stel je voor dat je in moeilijke omstandigheden zit. Je bent bijvoorbeeld vastgelopen met je scriptie. Je ervaart angst en stress. Vanuit deze energie wil je ‘een scriptieschrijver’ manifesteren want je verwacht dan dat het goed komt en op die manier raak je van je angst en stress af.

Je komt dus in actie van uit de verwachting dat je via die actie van je ‘pijn’, ‘angst’ of ‘ongemak’ afkomt. Het is een manifestatieproces welke dus gedreven is vanuit een angstige energie en het de resultaten van de acties zullen een vergelijkbare energie opleveren. Bijvoorbeeld een scriptieschrijver waarbij je je alsnog onzeker voelt of die persoon het wel goed doet en later weer de angst en stress of je betrapt gaat worden op fraude.

Veel mensen komen in actie vanuit een gevoel van pijn, angst of ongemak.

Vanuit die gevoelens zullen manifestaties niet leiden tot een werkelijke bevrijding van die gevoelens waar je via de manifestatie van af wil komen.

Opdracht

Probeer eens wat voorbeelden te bedenken waarbij je niet vanuit een ontspannen heldere staat achter ‘iets’ aan ging. Hoe verliep het proces van krijgen wat je wilde? Wat je werkelijk tevreden toen je eenmaal had wat je wilde?

Een eigen voorbeeld: De tas

Ik had een handbagagetas nodig voor een vliegvakantie en zag via Zalando Lounge aanbiedingen. Ik had alle tassen bekeken en zag er eentje die mij wel wat leek maar ik keek nog even verder. Toen ik later weer terugzocht naar die tas was hij weg. Ik wilde toch heel graag een tas kopen, dus ik bleef doorzoeken en doorzoeken.

Uiteindelijk zag ik er wel eentje, maar ik had er ook mijn twijfels bij. Het was misschien meer een tas voor mannen. Na veel twijfelen, hakte ik geen knoop door.

De volgende dag ging ik toch nog even kijken, de actie zou namelijk alweer bijna verlopen. Na veel getwijfel, besloot ik hem toch maar te bestellen, de maat leek mij namelijk wel goed en dat was het belangrijkste. Onverwacht schoof de bezorgdatum op, waardoor ik alsnog een andere tas moest regelen zodat ik zeker iets had om mee op reis te kunnen gaan. Het was met een appje geregeld. Ik had spijt dat ik mijn tijd had verspild aan kijken op die site en later moest ik weer moeite doen om de tas terug te sturen.

Zuiver manifesteren

Een meer zuiver manifestatieproces verloopt anders. Op basis van eigen ervaring, zie ik dit als de kenmerken van het proces (na de beschrijving volgt nog een uitgewerkt voorbeeld):

1. Zijn
Je bent in een ontspannen staat aanwezig.

2. In jezelf plopt een verlangen op of een idee wat een verlangen oproept.

3. Je kiest bewust wat het is wat je graag wil ervaren

Je kijkt dus niet zozeer naar het ding wat je wil hebben of naar het ding of gevoel waar je vanaf wil. Je maakt de ervaring die je wel wil expliciet.

4. Je neemt acties die in lijn zijn met dat wat je graag wil ervaren.

5. Door de acties groei je in bewustzijn.

6. In je nieuwe bewustzijn ploppen ingevingen op die leiden naar de manifestatie van wat je verlangt

Voorbeeld puur manifestatieproces

1. Zijn
Ik keek gezellig bij mijn vriend op de bank een film: ‘The devil wears Prada’. Ik vermaakte me en was ontspannen.

2. In jezelf plopt een verlangen op of een idee wat een verlangen oproept.
De hoofdpersoon transformeerde qua uiterlijk gedurende de film. Ik was destijds ook bezig met mijn uiterlijk wat meer in lijn brengen met wat ik mooi vond en na de film riep ik uit: ‘Ik wil ook designer kleding!’

3. Je kiest bewust wat het is wat je graag wil ervaren
Na de film was ik helemaal niet met designer kleding meer bezig. Ik was wel bezig met wat ik verlangde: mijn kledingstijl meer in lijn brengen met mijn lichaamsvorm en huidskleur. Na zoveel innerlijk werk had ik namelijk het verlangen om met mijn buitenkant recht te doen aan mijn binnenkant.

4. Je neemt acties die in lijn zijn met dat wat je graag wil ervaren.
Ik had op Pinterest verschillende boards gemaakt en wist inmiddels wat mijn kleurenpalet was. Ik wist ook wat voor ‘vormen’ kleding bij mijn figuur stonden. Daarnaast minimaliseerde ik mijn kledingkast door de items die niet pasten bij mijn nieuwe inzichten qua kleuren en vorm weg te doen.

5. Door de acties groei je in bewustzijn.
Ik kon merken dat ik in bewustzijn gegroeid was. Er was namelijk een hele wereld voor mij open gegaan waar ik eerder nog nooit serieus mee bezig was geweest. Ik begon op straat als vanzelf te analyseren of iemand passende kleuren en vormen kleding droeg.

6. In je nieuwe bewustzijn ploppen ingevingen op die leiden naar de manifestatie van wat je verlangt
Op een woensdagmiddag ging ik met mijn vriend even lunchen en wandelen. Onderweg kwamen we langs een winkel Labels4All. Ik stelde voor om even te kijken. Er was een super sale gaande.

Ik maakte rustig een rondje door de winkel. Was eigenlijk wel klaar, maar toen zag ik opeens een stapel kleding van iemand die aan het passen was. Ik wist niet of ik daar tussen kon kijken, maar ik had wel het gevoel dat ik even moest checken of het kon.

Het bleek een stapel die ze al gepast had en die het niet ging worden. Daartussen zag ik twee jassen in een lichte kleur en met een taille en de onderkant wijd uitlopend. Ik wist: die kleur zit in mijn palet en de vorm voldoet ook aan de eisen voor mijn figuur.

Een van de jassen was duidelijk van een hogere kwaliteit en die besloot ik even te passen. Toen ik mijzelf in de spiegel zag, voelde ik mij ontspannen en zeker. Hij paste perfect. De kleur was perfect. De kwaliteit was uitzonderlijk.

De jas was al aantrekkelijk geprijsd omdat hij tweedehands was. Daarnaast ook nog eens ontzettend afgeprijsd, 60% vanwege de sale. De eigenaar van de winkel zei: ‘Deze jas is door iedereen gepast, maar bij niemand zat hij goed qua maat of de kleur stond niet.’

Thuis aangekomen, zochten we het merk op en de oorspronkelijke prijs. Het bleek een designer jas te zijn die ook door ‘de sterren’ gedragen werd met een nieuwprijs van zo’n 2000 euro. Ik had er zo’n 100 euro voor betaald.

De verschillen tussen ‘zuiver’ manifesteren en niet zuiver manifesteren zijn:

Zuiver
Het verlangen komt op in een ontspannen staat
Het gaat je er niet zozeer om iets ‘exacts’ te krijgen, maar je bent wel vastberaden in de richting te bewegen van iets wat je wil ervaren
Je maakt het in de richting van het gewenste kunnen bewegen niet voorwaardelijk aan de manifestatie van iets materieels: je beweegt al die kant op met wat je nu wel kan doen/ tot je beschikking hebt.
Je krijgt ingevingen en impulsen die je laten zien dat de manifestatie eraan komt: je ziet bijvoorbeeld vaker om je heen wat je wil of je hoort iemand over datgene praten
Je geniet van die ‘aanwijzingen’ dat het eraan komt en je voelt op geen moment een absolute noodzaak om hetgeen wat je wil NU te krijgen omdat je je anders ontevreden voelt.
Het manifestatieproces leidt tot een verruiming van je bewustzijn
Nadat je iets gemanifesteerd hebt plopt als vanzelf weer een nieuw verlangen in je op, vaak weer voortbordurend op je laatste manifestatie.

Even over de laatste twee punten. Dat is waar het uiteindelijk omgaat. Die verruiming. Bij mijn jas was het bijvoorbeeld zo dat ik na aanschaf wist: ‘Dit is het begin van de rest van mijn leven.’ Ik wist dat ik niet zomaar meer genoegen zou nemen met fast fashion en dat ik daadwerkelijk zou groeien naar meer stijlvolheid met een bijbehorend gevoel.

Niet zuiver
Het verlangen komt voort uit discomfort
Het gaat je erom het discomfort op te lossen
Het moet het liefst NU en anders zo snel mogelijk gebeuren
Pas daarna kun jij jezelf namelijk pas weer ontspannen voelen
Je gebruikt heel veel denkwerk om wat je wil te realiseren
Je ervaart discomfort in het proces om tot de manifestatie te komen
Daarna dient het volgende gevoel van ongemak zich aan en denk je weer wat anders nodig te hebben
Je blijft in hetzelfde kringetje ronddraaien

Bij deze vorm van manifesteren ben je dus veel moeite aan het doen om iets te krijgen, zonder dat het je oplevert wat je werkelijk verlangt. Ook leidt het niet tot innerlijke groei. Denk bijvoorbeeld aan de student die uiteindelijk iemand anders een scriptie heeft laten schrijven. Die persoon heeft hiermee niet de groei doorgemaakt van ‘zichzelf overwinnen’, maar heeft een groei doorgemaakt in fraude plegen. Iets wat nu makkelijker voor die persoon is om nog een keer te doen of datgene uit te dragen naar anderen. Je bent als het ware een vertegenwoordiger van je manifestaties.

Hoe kan je iets van dit verhaal je leven mee innemen?

1. Heb oog waar je verlangens vandaan komen
2. Onderzoek het verlangen achter het verlangen
Als je verlangen naar iets materieels komt vanuit een onaangenaam gevoel, kijk dan wat je dus werkelijk verlangt. Je verlangt altijd naar een aangenamer gevoel.
3. Zet je intentie om te doen wat binnen je bereik ligt om dat aangenamere gevoel te krijgen
Als je bijvoorbeeld denkt dat je op vakantie moet om rust en ruimte te ervaren, kijk dan wat er nu al mogelijk is. Kan je de natuur in? Heb je losse eindjes weg te werken?
4. Weet dat het gevoel wat je wenst altijd op een manier te verkrijgen is: je hoeft er nooit specifiek een ding voor te manifesteren.
5. Wees niet impulsief maar heb aandacht voor wat er werkelijk voor verlangens er in jezelf huizen. (Het helpt als je tijd neemt om naar binnen te keren, in stilte te zijn, te mediteren, ontspannen bent)

Vind je dit een leuk onderwerp waar je meer mee wil? Kom dan in de groep op Facebook. 

Foto header door Bart Blewanus

Misschien ook interessant voor je
‘Vraag en het wordt gegeven’, zo werkt het met bestellingen doen bij het universum. Alleen
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
  Onderstaande had ik best graag willen weten toen ik nog op middelbare school zat.
In dit blogartikel wil ik je inzicht geven in wat je op je pad tegen
Terwijl ik mij ziek voel, ben ik toch naar de markt gegaan om boodschappen te
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *