Mijn proces

Beperkende overtuiging oplossen: ‘Mensen begrijpen mij niet’

Tijdens live video op Facebook van mijn coach Maartje Koper had ze het over de beperkende overtuiging ‘mensen begrijpen mij niet’. Dat denk ik ook weleens. Ze zei dat zo’n blokkade je ervan kan weerhouden om aan (veel) andere mensen je verhaal te delen. Ik meldde op Facebook dat ik gelijk met mijn blokkade aan de slag ging. Dat heb ik ook gedaan. Het leek mij leuk om in deze blog te delen hoe ik dat dan aanpak.

25 redenen waarom mensen mij WEL begrijpen
Deze aanpak heb ik ook van Maartje geleerd. Schrijf 25 redenen op die het tegendeel van de beperkende overtuiging kracht bijzetten. Het is belangrijk om 25 (of meer) redenen op een rijtje te zetten. Je begint namelijk als snel met de meest voor de hand liggende dingen. Daarna komen minder voor de hand liggende dingen. En helemaal op het eind komen pas die inzichten waar je ECHT wat mee kunt.

Zo zag mijn echte lijstje van 25 redenen eruit die ik voor mijzelf in mijn dagboek zette:

25 redenen waarom mensen mij WEL begrijpen

 1. Ik kan mij schriftelijk superduidelijk uitdrukken.
 2. Ik kan mij mondeling goed uitdrukken.
 3. Ik kan hetzelfde op zoveel manieren zeggen, dat er altijd wel mensen zijn die het begrijpen.
 4. Ik kan zelfs voor iedereen een metafoor op maat maken om te zorgen dat diegene mij begrijpt.
 5. Iedereen heeft een hogere zelf. De dingen waarvan ik graag WIL dat ze begrepen worden, zijn dingen die komen van mijn hogere zelf of in ieder geval van diep vanbinnen. Bij dat soort dingen voelt een ander altijd dat het klopt ondanks dat het verstand misschien in de weg zit.
 6. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de JUISTE mensen mij begrijpen en daarnaast ook nog heel veel anderen. Er is een klein deel mensen waarvan ik denk dat ze mij niet begrijpen.
 7. Mensen staan veel meer open voor spiritualiteit dan dat ze aan de buitenkant doen blijken.
 8. Ik spreek de taal van de mensen, dus waarom zouden ze mij niet begrijpen?
 9. Ik breng met wat ik zeg altijd mijn energie en intentie over, hier kunnen mensen nooit omheen en dit valt niet per se wel of niet te begrijpen maar wel te VOELEN.
 10. Iedereen kan begrijpen dat je als mens iets wil doen waar je echt in gelooft en wat je een gevoel van welbevinden oplevert.
 11. Iedereen begrijpt dat iedereen een eigen unieke kijk op de wereld heeft en als dat niet zo is dan kan ik daaraan bijdragen door in ieder geval mijn unieke kijk op de wereld te delen.
 12. Ik weet dat ik niks raars zeg of dingen die voor het menselijk brein onbegrijpelijk zijn.
 13. Ik ben supergoed in dingen zo makkelijk, duidelijk en eenvoudig mogelijk overbrengen.
 14. Ik deel dezelfde culturele achtergrond als de mensen waarvan ik wil dat ze mij begrijpen.
 15. Er zijn wel meer mensen die vergelijkbare dingen met de wereld delen als ik deel. Als die mensen begrepen worden, kan ik ook begrepen worden.
 16. Mensen kunnen mij heus wel begrijpen, misschien ben ik alleen bang dat mensen zich niet kunnen vinden in mijn visie en begrijpen mensen mij prima.
 17. In het gewone dagelijkse leven begrijpen de mensen waaraan ik meer vertel mij ook gewoon, dus waarom zou ik ervan uitgaan dat mensen mij niet begrijpen?
 18. Voor mij wordt steeds duidelijker wat ik wil, dit betekent ook dat ik steeds duidelijker kan creëren [bijv. teksten schrijven]
 19. Mensen begrijpen mij sowieso als mens met menselijke behoeften en verlangens.
 20. Andere mensen mankeren niks, ze kunnen mij best begrijpen. Waarom niet?
 21. Als ik mijzelf maar begrijp dan is er altijd wel een manier om een ander ook iets te laten begrijpen.
 22. Dat ik niet begrepen werd is meer iets van vroeger. Nu word ik eigenlijk altijd begrepen en mensen reageren helemaal niet apart als ik open ben.
 23. Ik hou mij niet meer in en dit betekent alleen maar dat ik duidelijker en duidelijker word en juist goed begrepen word.
 24. Andere mensen bevestigen dat ik hen zo goed begrijp, dan zal het andersom ook wel goed zitten.
 25. Omdat wat ik zeg door mijn hart wordt ingegeven.
 26. Omdat ik NU volledige verantwoordelijkheid neem en durf te nemen voor wat ik zeg.

 

NU ben ik (pas) uitgekomen bij iets. Hier ga ik op door reflecteren:

Niet begrepen worden is iets van vroeger. Toen ik zelf niet de verantwoordelijkheid durfde te nemen voor wat ik zei. Dat ik wat ik gezegd had snel aanpaste op basis van de (impliciete) reactie van de ander.

Nu durf ik te staan voor wat ik te zeggen heb en begrijpen mensen mij ook. Ik ben zelfs bereid om op 100 verschillende manieren precies hetzelfde te zeggen, net zolang tot het doordringt.

NU zie ik in dat ik mij vroeger aanpaste voor het mogelijke oordeel van anderen. Als ik iets zei was ik bereid het direct terug te nemen, te ontkennen, af te zwakken en ‘een andere kant’ er bij te halen. Als dat in mijn ogen nodig was om beter begrepen te worden.

Het ging alleen niet om ‘beter begrepen te worden’. Het ging om aardig gevonden te worden en ik dacht dat ik aardig gevonden zou worden als ik precies hetzelfde vond en dacht als de ander. Nu weet ik wel beter!

Ik durf te staan voor wat ik te zeggen heb en ik word hoe dan ook begrepen. Mensen zijn het niet altijd met mij eens. Dat zou heel misschien nog een dingetje kunnen zijn. Daarom zou ik later verder kunnen gaan met 25 redenen waarom ik de goedkeuring van anderen niet nodig heb.

Wat ik nu kan doen, is iets helen in mijzelf. Dat er NU ondanks mijn groei nog altijd een stuk in mij zit, wat bang is om niet begrepen te worden. Omdat ik het eerder gehoord heb. Mensen noemden mij vaak ‘vaag’ en ze zeiden dat ze geen hoogte van mij konden krijgen.

Nu zie ik in dat het correct is dat ik TOEN niet duidelijk was en dat het een REDEN had. Toen verlangde ik er heel erg naar om begrepen te worden en dacht ik dat ik beter begrepen kon worden als ik mijzelf aanpaste aan het wereldbeeld van de ander. Ik dacht dat ik ‘fout zat’ als een ander mij niet begreep, dus dat ik iets moest WIJZIGEN.

Het is nog duidelijker geworden, nu tijd om daadwerkelijk iets te helen
Ik ga nu een visualisatie doen waarin ik ga kijken of die angst van vroeger nog ergens in mijn lichaam zit. Dan stuur ik er heel veel helende liefdevolle energie naartoe. Verder zal ik de woorden in mijzelf herhalen (dit wordt ho’oponopono genoemd):

Ik hou van je
Het spijt me
Vergeef me
Ik ben dankbaar

Terwijl ik dat doe, denk ik aan de ‘ik’ van toen en aan de realiteit van nu. Ik zeg ‘het spijt me’ omdat ik een realiteit gecreëerd heb die mij niet diende. Daarvoor vraag ik vergeving. Ik ben dankbaar dat ik het nu door heb en een realiteit kan beginnen waarin ik geen belemmeringen meer heb van die ene beperkende overtuiging.

Het zou zomaar kunnen dat hierdoor IETS van vroeger wat mij NU nog in de weg zat en wat mij op dit moment klein aan het houden is, oplost. Verdwijnt uit mijn systeem. Zo niet dan herhaal ik deze stappen.

Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *