ADD bestaat alleen waar cognitief presteren bepalend is voor je sociale status

ADD bestaat alleen waar cognitief presteren bepalend is voor je sociale status

Dit is een bewering om simpelweg eens op te bezinnen. Ik zeg niet dat het waar is, maar ik heb wel een sterk gevoel dat het kan verklaren waarom in sommige landen ADD echt iets is wat massaal gediagnosticeerd wordt en waar behandelingen voor zijn. Dat men daarnaast weleens beweert van in … [land] bestaat ADD niet.

In Nederland geeft hoogopgeleid zijn sociale status. Ik wilde ook mijn masterpapiertje hebben, omdat ik dan voor mijn gevoel volwaardiger academisch geschoold zou zijn dan wanneer ik het bij mijn bachelor had gelaten.

Van vrienden die lesgeven op het MBO hoor ik regelmatig dat de leerlingen zichzelf naar beneden halen en zich op een bepaalde manier minder voelen dan de scholieren op havo of vwo.

Van vrienden uit het basisonderwijs hoor ik regelmatig dat ouders hun zoon of dochter na groep 8 liever een niveautje hoger laten instromen dan het gegeven advies.

Het is ook wel begrijpelijk. Heel grof gezegd is het standaard leven van de Nederlander naar school, al dan niet studeren, werken in lijn met de genoten scholing en het salaris wordt vervolgens sterk beïnvloed door de genoten scholing. Met als gevolg dat hbo’ers en wo’ers gemiddeld gezien meer verdienen wanneer zij starten dan bijvoorbeeld mbo’ers. Wat meteen weer invloed heeft op de koopkracht en de sociale status.

Let wel, dit hele stramien is als je het mij vraagt aan het verschuiven. Diploma’s stellen minder voor. Uitbesteden van studieopdrachten wordt steeds populairder onder studenten. Daarnaast zijn er veel studies die hbo’ers en wo’ers opleveren die uiteindelijk in de praktijk nog moeten gaan leren hoe ze van waarde kunnen zijn voor een bedrijf of organisatie omdat ze het op school niet hebben meegekregen.  

Daarnaast is het tegenwoordig niet meer per definitie super aantrekkelijk om als afgestudeerde aan het werk te mogen voor een bedrijf waarbij tijd voor geld geruild wordt. Voor steeds meer mensen wordt duidelijk dat dit een beetje een achterhaald concept is.

Zekerheid is niet meer het grootste verlangen van de huidige generatie afstudeerders, maar vrijheid. Als je autonoom bezig kunt zijn in lijn met je eigen waarden dan is dat als toch wat voor veel mensen als aantrekkelijker beschouwd wordt dan op werktijden taken uitvoeren voor een werkgever om daarmee resultaten te realiseren die jezelf misschien helemaal niet zo waardevol of belangrijk vindt.

Ik voorzie dat straks de persoon die de meeste vrije tijd heeft, op een zinnige manier bijdraagt aan de wereld in lijn met de eigen definitie van ‘zinnig’ en daarmee prima rond kan komen, straks de persoon is met de meeste status.

De vaardigheden voor zo’n soort leven worden nog niet tot nauwelijks bijgebracht via het onderwijs. Het goede nieuws voor de ADD’er is dat deze van nature geknipt is om het leven veel meer zelf vorm te geven. Grote dromen, originaliteit, een drang om bij te dragen, heel veel verschillende soorten vaardigheden, een hang naar vrijheid, creatief in het oplossen van problemen, opgewassen tegen verandering, intelligent, invoelden, intuïtief, bereid risico te nemen, vaak geen natuurlijke hang naar status maar juist naar zinvolheid.

Maar goed, anno NU (2019) houdt het merendeel van de samenleving nog vast aan een systeem waar cognitief presteren binnen vastgestelde kaders bepalend is voor hoe het er uiteindelijk na de eerste 25 jaar van je leven voor staat. Dus na acht jaar basisschool, vijf-zes jaar middelbaren en een studie van een jaar of vier (en een beetje vertraging onderweg). 

In deze vormgeving van de samenleving, is ‘het creatieve genie’ nog weg te zetten als de persoon met de stoornis met alle gevolgen van dien.

PS Een grappig weetje waar mijn vader mee kwam. In India is vruchtbaarheid het statusbepalende ding. Wist je dat je daar super veel soorten ‘sperma-aandoeningen’ kan hebben met bijbehorende specialisten en behandeling? Dit gaf mij de inspiratie voor deze blog.

Misschien ook interessant voor je
Iedere liefde waar ik sinds de middelbare school het bed mee heb gedeeld, weet dat
Er zijn zat dingen in mijn leven die niet precies zo lukken als ik dat
Wat is ADD nou eigenlijk? Ik heb weleens gelezen dat ADD niet bestaat of dat
Je wil productiever zijn. Hebt er inmiddels van alles over gelezen en nu ben je
Je bent ontzettend goed in uitstellen maar nu je jezelf eindelijk ergens toe hebt kunnen
Deze ga ik delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *